Ostatni tydzień to raczej szaleństwo i zabieganie. Lekkie sałatki, szybkie koktajle, orkiszowe tosty – nie żywiłam się w tych dniach niczym innym. Wklepuję dla Was szybciutko przepis na sałatkę z mango i serem feta i czym prędzej wybiegam na wczorajszy, zaległy trening – pozostały niecałe dwa tygodnie do półmaratonu w Pile. Ściskam Was ciepło!
przepis na sałatkę z mango i serem feta
Sałata lodowa – 1/4 główki
Dojrzałe mango – całe
Ogórek zielony – pół dużego
Serek feta – 50 gramów
Pestki słonecznika – garść
Dressing:
– oliwa z oliwek ( 4 łyżki )
– miód ( 1 łyżka )
1. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Oliwę mieszamy z miodem, polewamy sałatę, mieszamy.
3. Ogórka myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy do sałaty.
4. Pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię, skręcamy ogień na najmniejszy i prażymy, aż się zarumienią.
5. Mango obieramy, kroimy na niewielkie kawałki.
6. Fetę kruszymy, dodajemy do reszty składników.
7. Posypujemy pestkami słonecznika, mieszamy.
8. Gotowe 🙂