przepisy

sałatka z rukolą i granatem – przepis

Uwielbiam owoce granatu, jak i miks pomidorów i fety, więc sałatka z rukolą i granatem, to dla mnie połączenie smaków doskonałych. Słony ser, soczyste pomidory, słodkie pestki granatu a do tego cebula – w tej sałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Skropiona oliwą i opruszona świeżo zmielonym pieprzem – niewiele jej trzeba, by w mig stała się dobrym, lekkim daniem, doskonałym na leniwy weekend. W tym przepisie nie uwzględniamy mięsa, ale jeśli ułożycie na niej cienko skrojone plastry polędwiczki wieprzowej – z powodzeniem zastąpi Wam obiad. Witaminowa bomba – a przynajmniej, ilekroć ją zjem, tak ją właśnie odbieram.


sałatka z rukolą i granatem

Składniki:

  • rukola – dwie duże garści listków
  • pomidorki koktajlowe – 250 gramów
  • ser feta – 150 gramów
  • cebula czerwona – jedna średniej wielkości
  • pestki dyni – duża garść
  • granat – jeden duży
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • świeżo mielony pieprz – do woli
Przepis:
1. Granat kroimy na pół, wydłubujemy wszystkie pestki.
2. Cebulę kroimy w bardzo cienkie talarki.
3. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.
4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pestki dyni. Prażymy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pestki będą zarumienione i zaczną pachnieć, skręcamy ogień do zera.
5. Rukolę umieszczamy w misce.
6. Dokładamy pokruszoną fetę.
7. Polewamy oliwą z oliwek.
8. Dorzucamy pomidorki oraz cebulę.
9. Dodajemy pestki granatu. Mieszamy.
10. Posypujemy pestkami dyni, pieprzymy.
sałatka z rukolą i granatem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *