przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicą
przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicą
Składniki:
soczewica czerwona – 5 łyżek
pomidory w puszce – mała puszka (400 ml )
cebula – jedna większa
kukurydza w puszce – mała puszka ( 400 ml )
woda – 300 ml
suszone pomidory – kilka sztuk ( 5-6 )
imbir – mały kawałek do starcia
ostra papryczka – dwie czy trzy suszone papryczki ( trzy jeśli lubicie bardzo pikantne )
trawa cytrynowa ( skruszona, płaska łyżeczka )
cynamon ( płaska łyżeczka )
tłuszcz do podsmażenia – ja użyłam oleju kokosowego
pieprz świeżo mielony
sól
Przepis:
1. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
2. W garnku gotujemy wodę ( 300 ml ).
3. Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę, gotujemy pięć minut.
4. W drugim garnku rozgrzewamy tłuszcz.
5. Podsmażamy cebulę i suszone pomidory, do momentu aż cebula lekko się zrumieni.
6. Do cebuli i suszonych pomidorów, dodajemy puszkę pomidorów.
7. Mieszamy.
8. Dodajemy kukurydzę, gotujemy.
9. Zagotowaną soczewicę wraz z pozostałą wodą, przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.
10. Całość gotujemy na małym ogniu.
11. Imbir ścieramy ( razem ze skórką ! ).
12. Do gotującej się zupy dodajemy starty imbir, ostre papryczki, trawę cytrynową i cynamon.
13. Jeśli pomidory nie zdążyły się rozpaść, rozgniatamy je drewnianą łyżką.
14. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
15. Gotujemy jeszcze moment. Nakładamy.
Muszę spróbować, bo nigdy nie jadłam soczewicy! Nieprawdopodobne! ;D