przepisy

wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami, to kolejna po dietetycznym deserze propozycja, która jest zdrową alternatywą dla słodyczy. Z mojego punktu widzenia, muffiny to babeczki i jakoś łatwiej sięgnąć po nie, niż po mięso, gdy mamy ochotę zapchać się czymś słodkim, nawet jeśli słodkie nie są. W przepisie na wytrawne muffiny można wykorzystać suszone pomidory w zalewie (polecam zrobić swoje, przepis tutaj: suszone pomidory), ale wtedy dokładnie je odsączcie. Ja tym razem wykorzystałam “suche”, przywiezione prosto ze słonecznej Italii.

Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami

Składniki:
mąka pszenna – 150 gramów
płatki owsiane – 50 gramów
olej – 100 ml
jajko – jedna sztuka XL
suszone pomidory – duża garść
proszek do pieczenia – jedna łyżeczka
sól – szczypta
oregano suszone – szczypta
czerwony pieprz zmielony – pół łyżeczki
świeża bazylia – garść liści
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski.
2. Dodajemy płatki owsiane i proszek do pieczenia.
3. Rozbijamy jajko, dorzucamy.
4. Zalewamy olejem, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Pomidory odsączamy, kroimy na drobne kawałki, dodajemy do masy.
6. Bazylię siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy.
7. Doprawiamy, mieszamy.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
9. Wstawiamy na 20-22 minuty.
muffiny wytrawne

 

muffiny z suszonymi pomidorami

 

muffiny śniadaniowe

 

muffiny śniadaniowe

 

wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami

2 thoughts on “wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *