odchudzanie, przepisy

co to jest SPIRULINA?

co to jest SPIRULINA?

Hit wśród superfoods – spirulina. Niby niesmaczna i śmierdzi, a jednak wszyscy ją wychwalają. Co to jest spirulina, skąd bierze się moda na jej spożywanie i na co tak naprawdę pomaga? O zastosowaniu, dużej ilości białka i cudownych właściwościach tej niesamowitej algi, która zrobi Wam rewolucję w apteczkach. O spirulinie od podstaw, ze wszystkimi za i przeciw.

co to jest SPIRULINA?


1. Spirulina “równa się” zielone mięso

Jeśli kochasz steki i nałogowo wciągasz je do obiadu to super. Gorzej, gdy oglądałeś filmy o hodowli zwierząt i wbrew wszystkim postanowiłeś przejść na weganizm, bądź wegetarianizm choćby. Pół biedy, gdy praktykujesz od lat i już wiesz “z czym to się je”, ale gdy padłeś ofiarą mody i jesteś typowym świeżakiem, to może brakować Ci wiedzy, a co za tym idzie białka. Spirulina jest więc wynalazkiem dla Ciebie. Nazywana “zielonym mięsem” ma tak potężną ilość białka, że niektóre źródła podają nawet, że mięsko bije na łeb i na szyję. Zawiera aż osiemnaście aminokwasów, a więc największe stężenie występujące w żywności. Oh i ah.

2. Obniża cholesterol

Jadło się latami frytki, maczki z okienka, czipsy popite piwkiem i co tam jeszcze co ten cholesterol podnosi, to teraz trzeba obniżać. No i znów, kto nam pomoże jak nie spirulina? Jak podaje portal http://www.naturalna-medycyna.com.pl/, według badań przeprowadzonych na starszych pacjentach, wystarczyło osiem gramów spiruliny dziennie przez kolejnych szesnaście tygodni, by poziom cholesterolu był znacznie niższy, niż u osób, które otrzymywały placebo. A więc czary mary. Wystarczy być systematycznym i już działa. Bardzo w to wierzę.

 

3. Działa antyoksydacyjnie, antyalergicznie i przeciwzapalnie

Do wszystkich zachwytów nad spiruliną dorzućmy kolejny, a więc spirulina leczy. Naukowcy potwierdzili jej skuteczność zarówno w zwalczaniu infekcji, jak i w odtruwaniu organizmu. Być może dzięki niej znikną nam pryszcze, a przynajmniej dobrze byłoby spróbować. Normalizuje przemianę jodu, przez co pomaga tarczycy prawidłowo funkcjonować. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, dzięki czemu wpływa na produkcję hemoglobiny, a więc jest idealna dla chorych na anemię. Odtruwa organizm z metali ciężkich i toksyn oraz odkwasza organizm i wzmacnia układ trawienny.

4. Procentowo pobiła już wszystkich.

Ma nawet 25 razy więcej witaminy A niż w marchewce, a witaminy B1 więcej niż w warzywach. Witaminy B2 nawet 20 razy więcej niż w innym jedzeniu oraz 2 razy więcej witaminy B12. Spirulina zawiera ok 70% białka, 300% więcej wapnia niż mleko, 375% więcej białka niż tofu i 2300% więcej żelaza niż szpinak. Jednym słowem, jest “najlepsiejsza“.

5. Zachwytów nad nią nie ma końca

Co prawda to prawda, a Internet prawdę Ci powie. Oczywiście i tu są wyjątki od reguły i nie zawsze jest to tak słowo w słowo, bo jeśli masz katar i spytasz wujka Google co to, to już wiadomo, że najpewniej jest to co najmniej rak i że stadium na tyle zaawansowane, że pora się pożegnać. Jednak w przypadku spiruliny, internetowe fora aż huczą od zachwytów, śmiem więc sądzić, że aż tyle osób nie chciałoby tracić czasu, tylko po to, by kłamać. Kogo nie zapytasz “co to jest spirulina?”, ten wymieni w czym spirulina mu pomogła. Jeden powie, że ma niższy cholesterol, drugi, że go oczyściła ( nie mylić z przeczyszczeniem ), jeszcze innemu żelazo w górę skoczyło że hop hop, a pięknej pani z kolei pupka schudła. Tak niesamowite niesamowitości, że może warto pokusić się i sprawdzić.

Minusy brania spiruliny?

Aztekowie nazywali ją “Tecuitlatl”, co oznacza ponoć “odchody kamienia”. No i rzeczywiście coś w tym jest, bo nie jest łatwo spotkać kogoś, kto czując jej zapach, by się nie skrzywił. Choć może jednak warto…

co to jest SPIRULINA?

 

6 thoughts on “co to jest SPIRULINA?

  1. Też używam od czasu do czasu, bo jakaś jedzeniowa wariacja musi być. No z tymi antyutleniaczami to jak zwykle przesada. Antyutleniacze lubią kwaśne środowisko, ale kiedy już je opuszczą i trafią do jelit to koniec z nimi. Zasadowo im nie odpowiada, a wiadomo w jelitach następuje wchłanianie. Chwała, że ludzki organizm ma dobrze rozwinięty system antyoksydacyjny, przecież utlenianie zachodzi w organizmie cały czas…Pominąwszy ten fakt polecam spirulinę wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *