przepisy

deser chia z musem brzoskwiniowym

Kolejny pomysł na drugie śniadanie i kolejny raz wybór padł na nasionka chia. To prawda, że od kiedy pierwszy raz sięgnęłam po nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), odtąd zamęczam Was przepisami na desery z chia. Moi znajomi chórem odpowiadają, że to świetnie, bo cokolwiek bym “przyrządziła” z chia, to absolutnie zawsze wszystkim to smakuje. Dziś padło na deser chia z musem brzoskwiniowym – słodki i zdrowy deser na mleku kokosowym. Do przygotowania tego deseru możecie użyć dowolnych owoców (najlepiej sezonowych), ale jak sami domyślacie się, w ostatnich dniach straganowe skrzynie nie są specjalnie przepełnione owocami. U mnie padło więc na brzoskwinie z puszki, ale latem z powodzeniem zastąpiłabym je truskawkami, malinami, albo jagodami.

deser chia z musem brzoskwiniowym

Składniki:
– 2 brzoskwinie z puszki (cztery połówki)
– 2 łyżki nasion CHIA (do kupienia tutaj: Bulk Powders)
– mleko kokosowe (ok 100 ml)
– pół brzoskwini do skrojenia

deser chia z musem brzoskwiniowym

Przepis:
1. Nasionka wsypujemy do szklanki.
2. Zalewamy mlekiem kokosowym, mieszamy, odstawiamy na 15 – 20 minut.
3. Ponownie mocno mieszamy, tak by rozwalić wszystkie powstałe grudy.
4. Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki.
5. Brzoskwinie blendujemy.
6. Zblendowane brzoskwinie umieszczamy w pojemniku / szklance (do wysokości 1/2).
7. Dodajemy “masę” chia.
8. Na górę dorzucamy skrojoną pozostałą połówkę brzoskwini.

deser chia z musem brzoskwiniowym

6 thoughts on “deser chia z musem brzoskwiniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *