przepisy

owsianka z daktylami – przepis

Pomysłów na drugie śniadanie ciąg dalszy – dziś będzie klasyk, a więc owsianka. Owsianka z daktylami, jabłkami i cynamonem, to coś co po prostu smakuje chyba każdemu. Nie jestem specjalną fanką owsianek, bo o dziwo nie najadam się nimi, ale większość moich znajomych i tak nie może w to uwierzyć, więc pewnie Was akurat nasyci. Dodatkowo ma to być jednak drugie śniadanie, a więc na pewno jest bardziej sycące od wspomnianych przeze mnie wielokrotnie wafelków i słodkich batoników. Owsiankę robi się szybko, można przerzucić do słoika lub plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą. Ładnie pachnie, więc też pobudza zmysły. Słowem strzał w dychę, nie ma to tamto.

Wszystkie wpisy z akcji tutaj: POMYSŁY NA DRUGIE ŚNIADANIE

OWSIANKA Z DAKTYLAMI

Składniki:
płatki owsiane – sześć łyżek
ciepła woda do zalania płatków (o 1/3 więcej niż wyszło Wam płatków)
suszone jabłka – kilka sztuk ususzonych plastrów
orzechy włoskie – 8-10 sztuk
cynamon – troszeczkę do smaku (nie dawajcie za dużo)
daktyle – 3 duże sztuki

Przepis:
1. Płatki zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilka minut.
2. Płatki doprawiamy lekko cynamonem.
3. Daktyle kroimy w małe kawałki. Dodajemy do płatków.
4. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną SUCHĄ patelnię, prażymy na małym ogniu aż zaczną uwalniać zapach.
5. Wszystkie składniki mieszamy.

owsianka z daktylami

 

2 thoughts on “owsianka z daktylami – przepis

  1. owsianka to dla mńie jedno z bardziej sycących śniadań – jak widać, nie ma na to reguły 🙂 z daktylami musi być cudownie słodka, dodałabym tylko mleko zamiast wody i zjadłabym wielką michę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *