Pomysłów na drugie śniadanie ciąg dalszy – dziś będzie klasyk, a więc owsianka. Owsianka z daktylami, jabłkami i cynamonem, to coś co po prostu smakuje chyba każdemu. Nie jestem specjalną fanką owsianek, bo o dziwo nie najadam się nimi, ale większość moich znajomych i tak nie może w to uwierzyć, więc pewnie Was akurat nasyci. Dodatkowo ma to być jednak drugie śniadanie, a więc na pewno jest bardziej sycące od wspomnianych przeze mnie wielokrotnie wafelków i słodkich batoników. Owsiankę robi się szybko, można przerzucić do słoika lub plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą. Ładnie pachnie, więc też pobudza zmysły. Słowem strzał w dychę, nie ma to tamto.
OWSIANKA Z DAKTYLAMI
Przepis:
1. Płatki zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilka minut.
2. Płatki doprawiamy lekko cynamonem.
3. Daktyle kroimy w małe kawałki. Dodajemy do płatków.
4. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną SUCHĄ patelnię, prażymy na małym ogniu aż zaczną uwalniać zapach.
5. Wszystkie składniki mieszamy.
owsianka to dla mńie jedno z bardziej sycących śniadań – jak widać, nie ma na to reguły 🙂 z daktylami musi być cudownie słodka, dodałabym tylko mleko zamiast wody i zjadłabym wielką michę 🙂
ja zazwyczaj jem z daktylami i bananem.