przepisy

sałatka z selerem naciowym

Ostatnio męczy mnie wieczny spadek energii. Próbuję się ratować czym się da, zmuszam się do ćwiczeń i wymyślam kolejne, zdrowe obiadki. Nie zawsze mi się chce, wręcz za często nic mi się nie chce, ale wierzę, że wszystko się dzieje po coś i co nas nie zabije to wzmocni. Aby nie opaść z sił już do końca, przyszykowałam witaminową bombę (a przynajmniej bardzo w to wierzę). sałatka z selerem naciowym to jedyne, co przyszło mi do głowy teraz, gdy straganowe półki nie uginają się pod stosem różnorodnych, sezonowych warzyw. Seler naciowy jest według mnie bardzo niedocenianą alternatywą dla niezdrowego jedzenia i z powodzeniem mógłby zastąpić niejedną paczkę czipsów. W połączeniu z chrupiącym słonecznikiem, czerwoną cebulą i świeżym pomidorem, powinien “robić robotę” i nie tylko nas wzmocnić, ale przede wszystkim zaspokoić nasze kubki smakowe.


SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM

Składniki:

roszponka – 3 garście
pomidor – sztuka średniej wielkości
seler naciowy – 3 łodygi
ser feta – 50 gramów
słonecznik (pestki) – 4 łyżki
cebula czerwona – sztuka średniej wielkości

Sos:
miód – 1 łyżka
musztarda – 2 łyżki
pieprz – odrobinę

 

Przepis:

1. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z musztardą, doprawiamy pieprzem.
2. Umytą i osuszoną roszponkę zrzucamy do miski.
3. Sałatę polewamy sosem.
4. Pomidora kroimy w paski lub kostkę, dodajemy do sałaty.
5. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, również dodajemy.
6. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy słonecznik ( ściągamy, gdy lekko się zarumieni i zacznie pachnieć ).
7. Mieszamy.
8. Cebulę drobno kroimy, dodajemy.
9. Fetę kruszymy, kładziemy ją na składniki.
10. Z wierzchu posypujemy prażonym słonecznikiem, ponownie mieszamy.
11. Gotowe!

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM

 

sałatka z selerem naciowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *