przepisy

sałatka z brązowym ryżem

 

Nazwałam to danie “sałatka z brązowym ryżem”, choć to nie do końca prawda. Właściwie to nawet wcale, bo z sałatą ma on wspólnego tyle, co dodatek rukoli – niewielki zresztą. No ale. Podawać to możecie na ciepło, ale i na zimno, bo wtedy smakuje równie dobrze.

Takie dania są potrzebne, szczególnie gdy odkrywasz, że jednak małe odpuszczanie i kilka wizyt w cukierni i oto cellulit powrócił. Walczysz, znowu walczysz. O lepsze ciało, o zdrowsze jelita. Cokolwiek. Choćby wolny czas, bo przecież danie zrobione z rozpędem na dwa dni, zaoszczędzi mnóstwo czasu i energii, a posiłek zapakowany do plastikowego pudełeczka, będzie idealny, gdy dopadnie Cię głód. Starasz się i nie odpuszczasz. Może tym razem się uda i dopniesz swego. A może nie. Jedno jest pewne; jeśli na swojej drodze do jeszcze lepszej sylwetki sięgniesz po to danie, to przynajmniej zjesz coś, co jest przepięknie smaczne. I nie ma cukru. Uff.

 
obiad z brązowym ryżem

SAŁATKA Z BRĄZOWYM RYŻEM

Porcja dla dwóch osób ( obiadowa dla jednej ;))

 

Składniki:

brązowy ryż – 100 gramów
topinambur – 2 sztuki (średniej wielkości)
suszone pomidory – 6 sztuk
marchew – duża, sztuka
pomidor – jeden mały
rukola – garść
cynamon – szczypta
trawa cytrynowa zmielona – szczypta
imbir mielony – szczypta
sól – szczypta
pieprz czarny – szczypta

sałatka z brązowym ryżem – przepis:

1. Ryż wsypujemy do garnka.
2. Zalewamy 2 razy większą ilość gorącej wody.
3. Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.
4. Topinambur, pomidor świeży oraz suszone pomidory myjemy, a następnie drobno siekamy (NIE obieramy warzyw – ani pomidora ani topinamburu). Topinambur i świeży pomidor mogą być np pokrojone w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paseczki.
5. Marchew kroimy w długie cienkie paski – mogą to być np cienkie słupki.
6. Gdy woda z ryżu już prawie odparowała, a ten jest gotowy, dorzucamy marchew i topinambur i cały czas mieszamy.
7. Dodajemy pomidory świeże i suszone. Nadal cały czas mieszamy. Jeśli istnieje taka potrzeba, zmniejszcie ogień.
8. Doprawiamy kolejno: cynamonem, solą, pieprzem, trawą cytrynową i imbirem (dajcie mniej i spróbujcie, jeśli będziecie czuć potrzebę, dajcie więcej przypraw).
9. Skręćcie ogień do zera.
10. Posiekajcie rukolę (niczym pietruszkę do rosołu), wsypcie do ryżu, ponownie zamieszajcie.
11. Danie przełóżcie na talerz i je zjedzcie 😉
12. Pod punktem dwunastym będzie tak zwane “pe es”, a więc zdradzę taką moją tajemnicę, że zawsze mam problem z tym jak zakończyć podawanie przepisu, dlatego właśnie ten punkt jedenasty brzmi tak idiotycznie. Buzi.

 

obiad z brązowym ryżem

 

1 thought on “sałatka z brązowym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *