krem z batatów z masłem orzechowym
Przepis na krem z batatów z masłem orzechowym
Składniki:
– dwa sporej wielkości bataty
– mleko kokosowe w puszce – 400 ml
– woda przegotowana 250 ml
– duża łyżka masła orzechowego (sprawdźcie masło z Bulk Powders)
– duża cebula żółta
– świeży imbir (kawałek wielkości jednego centymetra)
– obrany ząbek czosnku
– łyżeczka ostrej papryki w proszku
– pieprz czarny do smaku
– pół łyżeczki soli himalajskiej
– olej kokosowy do podsmażenia cebuli – mniej więcej łyżka
Przepis:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Bataty myjemy, obieramy ze skóry, oraz kroimy na mniejsze kawałki (ok centymetra).
3. W garnku (na małym ogniu) rozgrzewamy olej kokosowy.
4. Dodajemy cebulę, mieszamy.
5. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone bataty.
6. Smażymy mniej więcej trzy minuty, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło.
7. Zalewamy przegotowaną wodą i jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy, zmniejszamy ogień.
8. Imbir ścieramy ( razem ze skórką! ), dodajemy do wody.
9. Wyciskamy ząbek czosnku, dorzucamy do garnka.
10. Całość zalewamy mlekiem kokosowym.
11. Dodajemy masło orzechowe, ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz czarny i gotujemy około 10 minut.
12. Całość ściągamy z gazu, przekładamy do wysokiego naczynia (prawdopodobnie nie zmieści Wam się całość na raz), miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
13. Powstały krem zlewamy do garnka, odstawiamy na godzinę, aby smaki mogły “się przegryźć”.
14. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy wody, mieszamy i podgrzewamy.
15. Opcjonalnie: dodajemy grzanki czosnkowe, dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.
Pozostałe przepisy na dania z batatami, znajdziesz tu: PRZEPISY NA DANIA Z BATATAMI