przepisy

sałatka z mango i serem pleśniowym

Dawno nie było nowego przepisu, bo taka pogoda, że rzadziej gotuję, więc nie przesiaduję w kuchni, ale ostatnio coś mnie naszło i sałatka z mango i serem pleśniowym po długiej przerwie, ponownie wylądowała na moim stole.

Uwielbiam duet gruszka plus ser pleśniowy, bo połączenie gruszki, sera pleśniowego i migdałów to od zawsze moje smaki. Dziś nieco zmodyfikowałam słodkie smaki. Zamiast migdałów użyłam miodu. Użyłam również mango, by nadać dodatkowej słodkości, która jesienią naprawdę jest mi niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Aby dodać tej sałatce “pazura”, użyłam świeżo mielonego pieprzu i oleju konopnego. Smaki składają się idealnie, a sałatka wydaje się być wielowymiarowa. Całość próbowałam również w wersji wegańskiej, w której ser pleśniowy, zamieniłam na tofu.



sałatka z mango i serem pleśniowym

Składniki:
dojrzałe mango
dojrzała gruszka
rukola – duża garść
ser pleśniowy typu lazur – 60 gramów
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
miód – płaska łyżeczka
olej konopny – dwie duże łyżki
Przepis:
Owoce myjemy.
Gruszkę kroimy w cienkie plastry.
Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. (instrukcja: jak obrać mango)
Ser kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Olej mieszamy z miodem.
Umytą rukolę osuszamy i wykładamy na talerz.
Polewamy sosem z oleju z miodem.
Układamy na rukoli pokrojone owoce.
Dodajemy ser.
Całość doprawiamy pieprzem.
sałatka z mango i serem pleśniowym

 

sałatka z mango i serem pleśniowym

 

 

1 thought on “sałatka z mango i serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *