sałatka z batatów
Kochacie bataty? Ja nie jestem fanką “zwykłych” ziemniaków, ale sałatka z batatów to coś, co jem ostatnio codziennie. Słodkie ziemniaki plus słona feta – nie wiem czy może być coś lepszego. Sałatka z batatami jest idealna na drogę – zamiast drugiego śniadania, nudnych kanapek czy zimnych omletów – wystarczy zapakować do pudełka i można ruszyć w drogę. Przygotowanie jej nie zajmie Ci więcej niż dziesięć minut i nawet jeśli jesteś kulinarnym beztalenciem, na pewno poradzisz sobie z tym przepisem.
Bataty są nie tylko modne, ale i zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny, właściwości przeciwnowotworowe, oraz witaminy z grupy B, C, E, A, K.
PRZEPIS: sałatka z batatów
Składniki:
– dwa małe bataty
– jedna duża marchew
– 40 gramów sera feta
– garść świeżej rzeżuchy
– łyżka pestek słonecznika
– łyżka orzechów włoskich
– łyżka jagód goji
– duża łyżka oleju kokosowego
Przepis:
-> bataty obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę ( wielkości klocków LEGO :))
-> na patelni rozgrzej połowę oleju kokosowego, wrzuć bataty
-> smaż ok 4 minut, mieszając ( nie szczędź sobie, zjedz kosteczkę i sprawdź czy jest ok – powinny być rumiane)
-> ziemniaki zrzuć do miski lub do głębokiego talerza, patelnię zostaw “na gazie”
-> marchewkę pokrój w cienkie paski lub kostkę
-> na patelnię wrzuć drugą część oleju kokosowego, dodaj marchewki
-> smaż ok 3 minutki
-> zdejmij z gazu, dodaj do batatów, wymieszaj
-> fetę pokrusz, dodaj do miski z warzywami
-> dodaj rzeżuchę, wymieszaj
-> całość posyp pestkami słonecznika, orzechami włoskimi i jagodami goji
-> wymieszaj i wcinaj, bądź zapakuj na potem 🙂
Psssssst! Zasmakowały Ci bataty? Szukasz pomysłów na wykorzystanie ich w innych daniach? Sprawdź przepisy na krem z batatów z masłem orzechowym, oraz sałatkę z batatów i soczewicy!
Jeśli masz jakikolwiek problem z wykonaniem tego przepisu, daj znać w komentarzu lub napisz do mnie w wiadomości prywatnej przez www.facebook.com/bazyliowymus – obiecuję pomóc 🙂
Doskonały przepis! 🙂