Wspominałam Wam już o moim najnowszym nabytku – maszynce do robienia makaronu, pora więc na przepis z wykorzystaniem tego cuda! Veggetti jem ostatnio bardzo często. W ostatnich dniach staram się unikać glutenu i nabiału (z nabiałem póki co mi nie wychodzi :), więc każda alternatywa jest dla mnie ciekawostką. Makaron veggetti czyli makaron z warzyw, jest zdrowy, szybki do zrobienia i przede wszystkim jest z warzyw. Suszone pomidory, marchew, feta i do tego soczewica – to mój zestaw na dziś. Veggetti z fetą i czerwoną soczewicą to idealny obiad, ale i drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą.
veggetti z fetą i czerwoną soczewicą
Składniki:
garść suszonych pomidorów
dwie łyżki pestek słonecznika
pięć łyżek czerwonej soczewicy
dwie duże marchewki
50 gramów sera typu feta
oliwa do smażenia – dwie łyżki
pieprz czarny do smaku
ostra papryka do smaku
Przepis:
1. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
2. Z pomocą twistera przygotowujemy makaron warzywny z marchewki.
3. Umytą soczewicę zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy.
4. Rozgrzewamy SUCHĄ patelnię.
5. Na patelnię wsypujemy pestki słonecznika, prażymy na małym ogniu aż się zarumienią.
6. Z patelni zsypujemy pestki, wlewamy na nią oliwę.
7. Na oliwie smażymy makaron z marchewki.
8. Dodajemy suszone pomidory, mieszamy.
9. Gdy makaron jest już podsmażony, ściągamy z patelni i zrzucamy na talerz.
10. Do makaronu dodajemy soczewicę i uprażone pestki słonecznika.
11. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.
12. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.
Severin
FACEBOOK: https://facebook.com/Severin.Polska
Śwetne! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.