odchudzanie, przepisy

ciasto z fasoli – czekoladowe bez cukru

ciasto z fasoli – czekoladowe bez cukru

Ciasto z fasoli to ostatnio stały bywalec w mojej kuchni. Upiekła je kiedyś moja znajoma, a ja przerobiłam przepis tak, by nie było w nim cukru ani odżywki białkowej. Ciasto jest BEZ CUKRU, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę bardzo słodkie. Ja dosładzam je syropem z agawy, ale jeśli nie jesteście uzależnieni od słodkiego smaku jak ja, możecie go pominąć. Przepis uzupełniłam o zdjęcia – krok po kroku pokazuję na nich kolejne składniki, które dodaję i opisuje kolejne, wykonywane czynności. Jeśli jednak macie z czymkolwiek problem, zostawcie wiadomość w komentarzu lub piszcie w wiadomość na www.facebook.com/bazyliowymus – postaram się Wam jak najszybciej pomóc.

ciasto z fasoli – czekoladowe bez cukru

krok po kroku

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej
  • dwa banany
  • czubata łyżka prawdziwego kakao
  • dwa jajka rozmiar L
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 20 ml syropu z agawy (dostaniesz w Lidlu oraz sklepach ze zdrową żywnością)
  • łyżka oleju kokosowego (dostaniesz go między innymi TUTAJ – w sklepie Bulk Powders)

Potrzebne będą Ci również: 

  • blacha lub naczynie żaroodporne (ja użyłam okrągłej, średniej wielkości, taka jak do tortu)
  • blender lub mikser (ja używam blendera)
  • piekarnik

ciasto z fasoli – czekoladowe bez cukru – PRZEPIS

  1. Otwieramy puszkę z fasolą, fasolę wysypujemy na sitko, płuczemy. Wypłukaną fasolę przekładamy do czystej miski. Obieramy banany i pokrojone na mniejsze części (trzy-cztery kawałki) dokładamy do fasoli.

2. Dodajemy czubatą łyżkę kakao.

ciasto czekoladowe bez cukru

ciasto z fasoli - czekoladowe bez cukru

3. Dodajemy syrop z agawy.

ciasto z fasoli

ciasto bez cukru

4. Dodajemy dwa jajka.

ciasto z fasolą

5. Dosypujemy proszek do pieczenia.

ciasto z fasoli

ciasto z fasoli

6. Dodajemy olej kokosowy.

ciasto z fasoli

ciasto bez cukru

ciasto z fasoli

7. Całość miksujemy blenderem aż do powstania gładkiej masy.

ciasto z fasoli - czekoladowe

ciasto z fasoli

ciasto bez cukru

ciasto z fasoli

8. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto przelewamy na blachę. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut.

Pssssst! Jeśli macie jeszcze jednego banana, pokrójcie go w plastry i wrzućcie je do wylanej na blaszce masy – plastry banana zatoną w cieście i zapieką się w nim.

ciasto bez cukru

ciasto bez cukru

 

PS. Jeśli szukasz innych, równie łatwych przepisów, kliknij tu: PRZEPISY.

1 thought on “ciasto z fasoli – czekoladowe bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *