Prosty przepis na krem z czerwonej papryki
Im cieplej za oknem, tym na “konkrety” apetyt coraz mniejszy. Latem najchętniej sięgam po lekkie dania typu sałatki, czy “jedzenie w płynie” – wszelkie zupy i chłodniki mile widziane. Dziś podaję prosty przepis na krem z papryki, który nie tylko nasyci, ale i podkręci każdą przemianę materii. Krem paprykowy jest bardzo, bardzo sycący i niezwykle smaczny, a chrupiące plastry szynki parmeńskiej dodadzą mu dodatkowego pazura.
Prosty przepis na krem z czerwonej papryki
Składniki:
pomidory – 3 sztuki
papryka czerwona – 6 sztuk ( jak największe )
cebula biała – 2 małe
przegotowana woda – mniej więcej 1 litr
szynka włoska ( dwa plastry na porcję )
mozzarella 150 gramów
oliwa
przyprawy:
ostra papryka
sól prowansalska
pieprz czarny
dwie papryczki peperoncino
oregano
świeża bazylia
Przepis:
1. Pomidory dokładnie myjemy, delikatnie nacinamy i zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty, tak by się sparzyły i pozwoliły z łatwością obedrzeć je ze skóry.
2. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwię. Czynność tę powtarzamy z paprykami, dorzucamy je do cebuli.
3. Obrane pomidory drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę.
4. Papkę podgrzewamy na niewielkim ogniu, a gdy wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, zalewamy wodą i gotujemy aż zawrze.
5. Gdy zupka będzie się już gotować, miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
6. Doprawiamy. Ważne by papryczek nie wrzucać w całości, tylko je “wykruszyć” do zupy.
7. Na suchej patelni układamy plastry szynki parmeńskiej, podsmażamy aż się mocno zarumienią.
8. W głębokim talerzu układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli, zalewamy kremem. Doprawiamy świeżą bazylią i ozdabiamy czipsami z szynki parmeńskiej.
Sprawdź również przepisy na:
Muzyczka na dziś:
Pharrell Williams – Happy
Marvin Gaye – What’s Going On