przepisy

krem gruszkowo-selerowy – prosty przepis

Krem gruszkowo-selerowy to zupa, która zawsze wychodzi nieco inna. Gdy podchodziłam do niej za pierwszym razem wyszła bardziej selerowa, za drugim było już czuć w niej gruszki. Wszystko zależy od gatunku gruszek. Za pierwszym razem wykorzystałam owoce gruszy pospolitej, za drugim, te podłużne, o chropowatej fakturze. Na szczęście oba gatunki są łatwe do rozróżniania. Krem, jak to krem. Jest łatwy do zrobienia i poradzi sobie z nim każdy laik. Pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia, więc skoro jesień hula, korzystajcie i sięgajcie po krem gruszkowo – selerowy! Kiss!

krem gruszkowo-selerowy

 

Składniki:

500ml wody

4 bardzo słodkie gruszki

1 duży seler

1 większa biała cebula

Mały kawałek świeżego imbiru

Trzy duże garście płatków migdałowych

Rozmaryn

Sól pieprz – do smaku

Łyżka oliwy do smażenia

 

krem gruszkowo-selerowy

Przepis:

  • w średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę
  • obieramy i kroimy cebulę (byle jak, byle szybciej) i wrzucamy do rozgrzanego garnka
  • podsmażamy na najmniejszym ogniu
  • seler obieramy, kroimy na mniejsze części, dorzucamy do podsmażonej cebuli
  • imbir ścieramy na tarce ( NIE obieramy go ze skórki !!! ), dodajemy do garnka
  • gruszki kroimy na mniejsze części, wrzucamy na suchą, teflonową patelnię i prażymy aż się zarumienią
  • gruszki posypujemy płatkami migdałowymi i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu
  • zrzucamy do garnka z rozmiękniętym selerem
  • dodajemy trochę rozmarynu (najlepiej gałązkę świeżego), mieszamy
  • całość zalewamy wodą i blendujemy
  • doprawiamy, gotujemy jeszcze kilka minut, ponownie miksujemy i rozlewamy do miseczek
  • Opcjonalnie: posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub niewielkimi grzankami

 

Sprawdź również przepisy na:

2 thoughts on “krem gruszkowo-selerowy – prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *