Krem gruszkowo-selerowy to zupa, która zawsze wychodzi nieco inna. Gdy podchodziłam do niej za pierwszym razem wyszła bardziej selerowa, za drugim było już czuć w niej gruszki. Wszystko zależy od gatunku gruszek. Za pierwszym razem wykorzystałam owoce gruszy pospolitej, za drugim, te podłużne, o chropowatej fakturze. Na szczęście oba gatunki są łatwe do rozróżniania. Krem, jak to krem. Jest łatwy do zrobienia i poradzi sobie z nim każdy laik. Pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia, więc skoro jesień hula, korzystajcie i sięgajcie po krem gruszkowo – selerowy! Kiss!
krem gruszkowo-selerowy
Składniki:
500ml wody
4 bardzo słodkie gruszki
1 duży seler
1 większa biała cebula
Mały kawałek świeżego imbiru
Trzy duże garście płatków migdałowych
Rozmaryn
Sól pieprz – do smaku
Łyżka oliwy do smażenia
Przepis:
- w średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę
- obieramy i kroimy cebulę (byle jak, byle szybciej) i wrzucamy do rozgrzanego garnka
- podsmażamy na najmniejszym ogniu
- seler obieramy, kroimy na mniejsze części, dorzucamy do podsmażonej cebuli
- imbir ścieramy na tarce ( NIE obieramy go ze skórki !!! ), dodajemy do garnka
- gruszki kroimy na mniejsze części, wrzucamy na suchą, teflonową patelnię i prażymy aż się zarumienią
- gruszki posypujemy płatkami migdałowymi i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu
- zrzucamy do garnka z rozmiękniętym selerem
- dodajemy trochę rozmarynu (najlepiej gałązkę świeżego), mieszamy
- całość zalewamy wodą i blendujemy
- doprawiamy, gotujemy jeszcze kilka minut, ponownie miksujemy i rozlewamy do miseczek
- Opcjonalnie: posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub niewielkimi grzankami
Sprawdź również przepisy na:
Przepis wydaje się być mega ciekawy, szczerze mówiąc nie próbowałam nigdy takiej zupy. Czas to zmienić 🙂
Pozdrawiam! 🙂
gruszka i seler – zawsze uwielbiałam to połączenie 🙂