przepisy

deser chia z mlekiem kokosowym

Było już o tym czym jest spirulina, pora więc na kolejny produkt z kategorii superfoods, a więc chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, szalenie popularne ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Dziś zapraszam Was do przepisu na deser chia z mlekiem kokosowym typu “pina colada”. Jest on o tyle lepszy od klasycznej wersji deseru z chia, że nie zawiera mleka krowiego, więc może być spożywany również przez wegan, jak i wszystkich tych z nietolerancją laktozy. No i choć nie powinnam aż tak nieskromnie sama siebie zachwalać, to jednak jest tak smaczny, że robiąc porcję dla dwóch osób… nikt poza mną się nią nie załapał.

deser chia z mlekiem kokosowym “Pina Colada”

Porcja dla dwóch osób – składniki

  • 300 ml soku ananasowego
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia (do kupienia tutaj)
  • opcjonalnie: kawałek świeżego ananasa lub jagody goji (do kupienia tutaj)

 

deser chia z mlekiem kokosowym – przepis

  1. Sok z ananasa wymieszać z mlekiem kokosowym.
  2. Nasionka wsypać do naczynia.
  3. Zalać osłodzonym napojem.
  4. Rozlać do dwóch miseczek / szklanek.
  5. Odstawić do lodówki na 15 minut.
  6. Wyciągnąć deser i dobrze go zamieszać. (NIE pomijajcie tego kroku, bo wyjdą grudy)
  7. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
  8. Na chwilę przed wyciągnięciem deseru, pokroić ananasa lub uszykować jagody goji.
  9. Dodać na wierzch deseru.
  10. Zjeść 🙂

Nasionka chia i jagody goji możecie kupić np w sklepie www.bulkpowders.pl, a po wpisaniu kodu BAZYLIOWY otrzymacie 20% rabatu.

deser chia z mlekiem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *