przepisy

sałatka z szynką włoską i pistacjami

Są takie smaki, których nie potrafię sobie odmawiać. Choćbym nie wiem na jakiej diecie miała być, nie wyobrażam sobie życia bez szynki włoskiej. Sałatka z szynką włoską i pistacjami jest jedną z moich ulubionych. Wśród składników znajdziecie ciepłe, uprażone pestki dyni, soczyste pomidory czy mięciuchną mozzarellę (choć z racji ograniczenia spożycia nabiału, staram się ją możliwie eliminować). Szynka włoska i pistacje nadadzą daniu odpowiednio słonego smaku, a słodki sos z miodu, pomarańczy i oliwy, doda sałatce słodyczy. Choć powszechnie uważa się, że sałatka zawsze równa się diecie, nie bądźcie naiwni- ta sałatka ma niemało kcal. Nie chodzi jednak w życiu tylko o to, by być fit i jeść tylko to, co nie ma tłuszczu i węglowodanów. I właśnie dlatego Wam ją polecam.

sałatka z szynką włoską i pistacjami

Składniki:
rukola – bardzo duża garść
pomidory koktajlowe – ok 10 sztuk
mozzarella w kulce – ok 70 gramów
szynka włoska – trzy cienkie plastry
pistacje – duża garść
pestki dyni – trzy łyżki
sos:
oliwa z oliwek
sok z połówki pomarańczy
łyżeczka miodu
Przepis:
  1. Przygotować sos – wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oliwę i miód. Wymieszać.
  2. Rukolę ułożyć na talerzu / w misce.
  3. Polać sosem. Wymieszać.
  4. Pomidory pokroić na połówki, dodać do rukoli.
  5. Mozzarellę pokruszyć palcami, dodać do sałatki.
  6. Porwaną szynkę dodać do pozostałych składników.
  7. Pistacje oczyścić, lekko pokruszyć, dodać do sałatki.
  8. Pestki dyni uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni (do momentu aż zaczną strzelać).
  9. Pestki dodać do sałatki. Całość wymieszać.

 

sałatka z szynką włoską i pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *