przepisy

sałatka z kaszą gryczaną i tofu

Faceci zawsze się śmieją, że jak kobieta jest na diecie, to tylko je sałatki, ale jak patrzę na taką sałatkę, to nie jeden facet by ją wszamał. Sałatka z kaszą gryczaną i tofu– super opcja dla tych, którzy chcą się najeść, a jednocześnie unikają w sałatkach nabiału. Osobiście nigdy nie byłam przekonana do tofu (to fu, a to mniam ;)), ale od kiedy unikam nabiału (o czym przeczytasz we wpisie jak się pozbyć trądziku), to wrzucone do sałatki, jakoś mi smakuje. Tofu możecie dowolnie doprawić, dzięki czemu sałatka z kaszą gryczaną i tofu, za każdym razem może nabrać nowego wyrazu. Poniżej wrzuciłam też instrukcję jak gotować kaszę gryczaną, bo ilekroć jestem u znajomych, dostaję zlepioną paćkę z paczki. Sałatka z kaszą gryczaną i tofu może być też w wersji z mięskiem- jeśli koniecznie chcecie je dorzucić do sałatki, sprawdźcie w wersji z cienkimi plastrami polędwiczki wieprzowej lub standardowego kurczaka.

sałatka z kaszą gryczaną i tofu

Składniki:

  • kasza gryczana 100 gramów
  • roszponka – dwie garści
  • suszone pomidory – 5 sztuk
  • tofu – 80 gramów
  • zielona papryka – pół lub jedna mała
  • oliwa z oliwek
  • daktyle – 3 sztuki
  • migdały – 10 sztuk
  • orzechy ziemne niesolone – kilka sztuk
  • pestki dyni – łyżeczka
  • świeżo mielony pieprz

*zamiast czterech ostatnich pozycji, użyłam opakowania Healthy People z mixem suszonych owoców, które znajdziecie w ich sklepie internetowym lub w sklepach Piotr i Paweł.

sałatka z kaszą gryczaną i tofu

Jak ugotować kaszę gryczaną?

  • Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka. Lekko (!!!) solimy.
  • Nie gotujemy jej w worku, więc jeśli kupiliśmy kartonik, w którym kasza jest podzielona na woreczki, rozcinamy ten woreczek i wsypujemy samą kaszę.
  • Zalewamy wrzącą wodą (wlewamy dwa razy więcej wody niż wsypaliśmy kaszy).
  • Pod koniec gotowania mieszamy, tak, by kasza nie przywarła, a jednocześnie, by cała woda w garnku wchłonięta była przez kaszę (dzięki temu wszystkie jej właściwości wchłoniemy my, a nie zlew, do którego wylewa się wodę).
  • Jeśli kaszy braknie minutki, by była idealna, zakręcamy gaz i zostawiamy ją na chwilę pod przykrywką.
  • Gotowe.

 

sałatka z kaszą gryczaną i tofu – przepis

  • Kaszę gryczaną gotujemy według powyższej instrukcji.
  • Odstawiamy, by nieco przestygła.
  • Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  • Zieloną paprykę kroimy w małe kwadraciki (lub inne małe kawałeczki :)).
  • Przestygniętą kaszę zsypujemy do miski.
  • Dodajemy suszone pomidory i paprykę.
  • Tofu rozrywamy na kawałki, dodajemy do pozostałych składników.
  • Całość doprawiamy oliwą z oliwek i pieprzem.
  • Dodajemy wszystkie bakalie (daktyle, migdały, orzechy ziemne, pestki dyni). Mieszamy.
  • Na koniec dodajemy roszponkę.
  • Danie możemy zjadać od razu lub przełożyć do pojemników i zabrać na wynos – na przykład do pracy.

 

sałatka z kaszą gryczaną i tofu

sałatka z kaszą gryczaną i tofu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *