przepisy, slider

Przepisy na wiosenne dania – część pierwsza

Wiosna w pełni, stragany uginają się pod zdrowym jedzeniem, pora więc na przepisy na wiosenne dania. To właśnie teraz startuje mój ulubiony sezon pełen kolorowych, zdrowych warzyw i pachnących owoców. Nastał czas świeżych, zielonych sałatek z soczystymi pomidorami, wiosennych koktajli z arbuzem, lekkich kremów ze szparagami, czy też omletów z toną malin. Kto skusi się na taką dawkę witamin? A może łatwiej: kto się jej oprze? 🙂 Specjalnie dla Was zebrałam blogowe przepisy na wiosenne dania. Najedzcie się na zapas – za pięć miesięcy, znów będziemy marzyć o truskawkach i zielonej fasolce.

Przepisy na wiosenne dania – co jeść wiosną?

Przepisy na wiosenne dania

Krem szparagowy

Tak, tak, tego dania nie mogło tu zabraknąć. Kocham szparagi w każdej postaci, również w postaci delikatnego kremu z prażonymi migdałami. To wariactwo, ale mogłabym go jeść codziennie, na zmianę z gotowanymi, zielonymi szparagami. Jeśli kochacie szparagi, a nie potraficie ich przyrządzić, koniecznie sprawdźcie wpis JAK UGOTOWAĆ SZPARAGI- krok po kroku. A jeśli macie ochotę na krem szparagowy, koniecznie ruszajcie do kuchni.

Podaję niezbędne składniki:

dwa pęczki białych szparagów
litr bulionu drobiowego*
średniej wielkości cebula
obrany ząbek czosnku
duża łyżka masła
śmietana 18% – 50 ml
migdały (płatki) – do woli, ale dwie czy trzy łyżki będą optymalne
opcjonalnie: grzanki z chleba razowego
Cały przepis znajdziecie tu: KREM SZPARAGOWY

Przepisy na wiosenne dania

Sałatka z arbuzem i truskawkami

Czy są jakieś owoce, które bardziej niż truskawki, kojarzą Wam się z wiosną? Dla mnie truskawki są absolutnym numerem jeden. Pamiętam, że jako dzieciak wykradałam je dziadkom z ogródka i choć dziś truskawki nie przypominają mi tych z dawnych lat, to jednak nie znam osoby, której pozycją obowiązkową w czerwcu, nie byłby truskawkowy koktajl. No ale, truskawki to nie wszystko, bo oto w tej sałatce prym wiedzie arbuz. Arbuz idealnie pasuje do truskawek, a w połączeniu ze słonym serem feta, eksplozja smaku gwarantowana (brzmi głupio, ale przyznajcie, że tak właśnie jest).

Składniki:
– arbuz – spory kawałek
– truskawki – 10 sztuk
– świeża mięta – kilka listków
– ser typu feta – 50 gramów
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie: prażone orzechy włoskie

Cały przepis tu: sałatka z arbuzem i truskawkami

 

Przepisy na wiosenne dania

Omlet z owocami

Śniadanie z jajami to dla mnie podstawa. Przynajmniej pięć razy w tygodniu zaczynam dzień od połączenia białka z tłuszczem. Jajecznica z boczkiem, jajka sadzone z łososiem, omlet z awokado. Kiedy jednak przychodzi wiosna, a stragany toną w kolorowych owocach, nie sposób odmówić sobie omleta z owocami. Omlet z owocami może być idealnym śniadaniem w domu, jak również w pracy. Przygotowany możecie zapakować do pudełka i zabrać ze sobą, owoce pokroić na miejscu i voila – zdrowy posiłek na wynos gotowy.

Cały przepis tu: omlet z owocami

Polecam Wam również sprawdzić pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

 

Przepisy na wiosenne dania

Sałatka – makaron z tapioką i cukinią

To bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, która oderwie Was od nudnej codzienności. Makaron z tapioką, cukinia, nektarynka i nieco mięty, czyli świeży, lekki posiłek, idealny dla tych, którzy mają dość jedzenia codziennie tych samych dań, a jednocześnie chcą jeść bardzo zdrowo.

Składniki:
makaron z tapioką i zieloną herbatą – mała garść
mała cukinia – połowa
mała nektarynka – cała
dojrzałe awokado – jedno małe lub połówka dużego
sezam – dwie łyżki
oliwa (ja użyłam z ostrą papryczką) – wedle uznania
mięta
pieprz – wedle uznania
wrząca woda – do zalania makaronu

Więcej tu: przepis na makaron z tapioką 

 

Przepisy na wiosenne dania

Koktajl z lodami

Co to za wiosna bez koktajlu z lodami? Beznadziejna, to prawda. Truskawki z lodami, maliny z lodami, lody z lodami 😉 – opcji jest dużo, pomysły się nie kończą, a każdy kolejny brzmi coraz lepiej. W upalne dni koktajl z lodami powinien być obowiązkiem. Ja postanowiłam przyrządzić nieco mniej standardowy – z lodami waniliowymi, owocami i sokiem jabłkowym. Koktajl jest rześki i pyszny. To nam chyba wystarczy, prawda?

Składniki:
– duża gałka lodów waniliowych
– pół szklanki soku jabłkowego
– duży banan
– gruszka
– wiórki kokosowe (mała garstka)

Cały tekst tutaj: koktajl z lodami 

 

Przepisy na wiosenne dania

Grillowana cukinia z kozim serem

Tak, tak, poza tym, że startuje sezon na wiosenną szamkę, startuje też sezon na grilla. Karkóweczka, kurczaczek, szaszłyczek, kaszaneczka… Czy znajdzie się tu miejsce również na warzywa? Kto powiedział, że warzywa z grilla nie będą równie smaczne? A jeśli ktoś w ogóle śmiał tak powiedzieć, czy wiedział co mówi? Czy jadł kiedyś grillowaną cukinię z kozim serem? Ha! Jej naprawdę nie można sobie odmówić. Idealna w roli singielki, ale i w duecie z mięsem. Sprawdźcie koniecznie!

Składniki:

– cukinia
– oliwa aromatyzowana (np. czosnkowa)
– 20 gramów sera typu feta lub sera koziego
– mięta
– pieprz

Cały przepis tutaj: Grillowana cukinia 

 

Spodobały Ci się przepisy na wiosenne dania? Wypatruj na blogu drugiej części, która już lada dzień się na nim pojawi. Gwarantuję, że będzie w niej jeszcze więcej pysznych, wiosennych przepisów.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *