przepisy, slider

pesto z pietruszki – przepis

Ręka w górę kto nie lubi pesto! Niewielu znam takich śmiałków. Uwielbiam pesto za jego prostotę- wrzucasz aromatyczne składniki do blendera, miksujesz, przekładasz do wyparzonego słoiczka, chowasz do lodówki, a gdy nagle nawiedzi Cię wilczy głód, gotujesz makaron, mieszasz z czubatą łyżką pesto i voila, obiad gotowy. Osobiście najczęściej sięgam po pesto bazyliowe. Uwielbiam bazylię; jej smak, zapach, aromat. Bazyliowe pesto idealnie nadaje się do włoskich dań; makaronów czy włoskiej ciabatty. Dziś jednak pora na miłą odmianę i właśnie dla tej odmiany proponuję pesto z pietruszki. Pesto z pietruszki jest takie bardziej nasze, takie… polskie. Jej zielone liście dodają niesamowitej energii, która w połączeniu z resztą składników, może dać idealny smak. Do pietruszkowego pesto zamiast orzeszków pinii, dodaję garść słonecznika lub orzechów włoskich. Pietruszkowe pesto ma w sobie coś takiego, że od razu czuję się zdrowsza. Nie wiem czy to dzięki dużej zawartości witaminy C, czy jej żywym kolorom ale to naprawdę działa. Pesto polecam do wspomnianego już makaronu, ale też jako dip do zielonych sałatek, dodatekdo oczyszczających koktajli czy najzwyczajniej w świecie do smarowania chleba. Jedno jest pewne: w każdym z tych wariantów sprawdzi się znakomicie.

pesto z pietruszki

Składniki:

pęczek pietruszki
garść startego parmezanu
garść wyłuskanego słonecznika
kilka łyżek dobrej oliwy
ząbek czosnku

Pietruszkowe pesto – przepis:

No cóż, to nie jest trudny przepis. Wręcz można go zmieścić w dwóch słowach: całość blendujemy.
  • Ząbek czosnku obieramy.
  • Parmezan ścieramy.
  • Dodajemy pietruszkę.
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.
  • Uprażony słonecznik dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki zalewamy oliwą, mieszamy.
  • Całość miksujemy na gładką masę.
Jeśli pesto z pietruszki jest zbyt gęste, dolewamy nieco więcej oliwy.
Gotowe pesto najlepiej chwilę przechłodzić w lodówce.
Używamy do makaronów, smarowania kanapek, mięs i innych.
pesto z pietruszki
pesto z pietruszki
pesto z pietruszki

2 thoughts on “pesto z pietruszki – przepis

  1. Od dawna jestem fanką Twojego bloga. Jednak do gotowania mam dwie lewe ręce, delikatnie mówiąc. Nie myślałaś, żeby zacząć sprzedawać to, co ugotowałaś? Dla nas radość, dla Ciebie super promocja!:)

    1. Hej, nie 🙂 Pracowałam dość długi czas w kuchni i taka forma mi wystarczy 🙂 Jeśli jesteś z Poznania lub Warszawy, umówmy się kiedyś na wspólne gotowanie, nauczę Cię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *