przepisy, slider

wiosenne przepisy – część druga

Ok, ewidentnie szukacie wiosennych przepisów. Pierwszy wpis “przepisy na wiosenne dania” cieszy się coraz większą popularnością. Pora więc na część drugą. Wiosenne przepisy naprawdę przydadzą się każdemu. Malinowa tarta z migdałami, wiosenne koktajle, grzanki z mascarpone i owocami czy włoska sałatka z pomidorami, z pewnością zrobią dobrą robotę.  Specjalnie dla Was zebrałam blogowe wiosenne przepisy, byście nie mieli problemu z tym co jeść wiosną. Więc co? Wcinamy szybciutko. Za kilka miesięcy wiosenne przepisy nie będą nam chwilowo potrzebne 🙂

WIOSENNE PRZEPISY – co jeść wiosną?

 

tarta malinowa z migdałami

MALINOWA TARTA Z MIGDAŁAMI

To jest taka tarta, której nie da się nie kochać. Każdy lubi maliny, a maliny w tarcie, to coś więcej niż spełnienie marzeń. Jest doskonała na ciepło w towarzystwie bardzo zimnych lodów. W duecie malin z zapiekanymi migdałami… jest prawdziwym szaleństewkiem. Tartę tę piekę od lat (pisałam na ten temat TUTAJ) i wszyscy byli nią zachwyceni. Nie jest przesłodzona, więc jeśli lubicie bardzo słodkie, podawajcie ją z lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto:

160 gramów masła

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki cukru

4 łyżki śmietany

 

Nadzienie:

300 gramów malin (tyle ma standardowe pudełko mrożonych
malin, ale jeżeli macie świeże lub zapas dajcie trochę więcej)

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 gramów cukru pudru

 

Migdałowa polewa:

150 gramów migdałów (płatki)

100 gramów masła

60 gramów cukru

2 łyżeczki mąki pszennej

2 łyżeczki mleka

Cały przepis tu: tarta malinowa z migdałami

 

wiosenne przepisy

WIOSENNE KOKTAJLE

Jakoś tak mam, że wiosna zawsze kojarzy mi się z oczyszczeniem organizmu, a oczyszczanie z zielonymi koktajlami. Dajmy na to taki koktajl z selerem naciowym. Składniki: pół słodkiego jabłka, dwie łodygi selera naciowego, dwie garści szpinaku, dojrzałe kiwi i szklanka wody… wygląda jak energetyczna bomba, a i taką bombą jest. Ma mnóstwo witaminy C i żelaza i jeśli wypijemy taki koktajl do obiadu, z pewnością poczujemy się zdrowsi (warto w to wierzyć :)) Opcji jest sporo, sprawdźcie tę, która najbardziej Wam odpowiada.

Kokosowy koktajl z chia

Składniki:

masło kokosowe (czubata łyżka)

woda kokosowa 200 ml

jeden duży banan lub dwa małe

jagody goji (czubata łyżka)

nasionka chia (płaska łyżka)

pozostałe przepisy na WIOSENNE KOKTAJLE

 

wiosenne przepisy

SAŁATKA Z POMIDORAMI I FETĄ

To właśnie teraz startuje sezon na najlepsze pomidory i aż głupio byłoby z tego nie skorzystać. Pachnące, soczyste pomidory i aromatyczna bazylia… kto się im oprze? Do sałatki dodałam fety, ale jeśli nie jecie nabiału, sięgnijcie po wegańską mozzarellę i dodajcie trochę soli. Sałatka z pomidorami i fetą będzie idealna na grilla, ale i do wieczornego wina w dobrym towarzystwie.

Sałatka z pomidorami i fetą – składniki:

pomidory koktajlowe 500 gramów
liście bazylii (jeden “marketowy” krzaczek)
ser feta 150 gramów
orzechy włoskie (dwie duże garści)
dobra oliwa
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Cały przepis tu: sałatka z pomidorami i fetą

wiosenne przepisy

GRZANKI Z MASCARPONE I OWOCAMI

Ok, chyba nie ma prostszego przepisu, więc jeśli lubicie słodkie śniadania lub marzycie o czymś słodkim do kawy, takie grzaneczki będą jak znalazł. Wystarczy czerstwe pieczywo do podgrzania, mascarpone, trochę miodu i ulubione owoce. Tak niewiele, a tak wiele.

Składniki:
mascarpone 100 gramów
miód lipowy – łyżka
borówki – do woli
nektarynka – sztuka
kokosowe płatki / kokosowe wiórki- garść
grzanki białego pieczywa – kilka sztuk

Cały przepis tu: GRZANKI Z MASCARPONE NA SŁODKO

wiosenne przepisy

LEMONIADA PIETRUSZKOWA

Skoro są wiosenne przepisy, głupio byłoby nie wspomnieć o lemoniadzie pietruszkowej. Lemoniada pietruszkowa to dla mnie punkt obowiązkowy każdej wiosny. Pietruszka, cytryna, miód i woda, miksujemy i gotowe. Dodaje energii, oczyszcza, wzmacnia organizm i poprawia wygląd – zawartość witaminy C jest tu na wagę złota. Kto już próbował?

Składniki:
– zielona pietruszka – mniej więcej 1/3 małego pęczka
– dwie cytryny – nie za duże
– 400 ml wody źródlanej
– opcjonalnie: miód

Cały przepis tu: LEMONIADA PIETRUSZKOWA

wiosenne przepisy

ŁOSOŚ Z SEREM PLEŚNIOWYM

Ok, to może nie jest typowe, wiosenne danie. Powiedziałabym nawet, że to dania, które z powodzeniem możecie przygotowywać przez cały rok. Ale, ale… wiosną jest piękna pogoda i głupio byłoby spędzić cały wolny czas w kuchni. Przygotowanie takiego łososia, zajmie Wam mniej czasu, niż przeciętnej kobiecie wybór tego w co ma się ubrać. Zafundujcie więc sobie szybki obiad i uciekajcie korzystać z pogody. W końcu kiedy, jeśli nie teraz?

Składniki na dwie solidne porcje:
– surowy łosoś 300 g
– ananas – 4 plastry (może być z puszki)
– gorgonzola piccante – 200 g
– sok z połowy limonki

Cały przepis tu: ŁOSOŚ Z SEREM PLEŚNIOWYM

 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PIERWSZĄ CZĘŚĆ:

PRZEPISY NA WIOSENNE DANIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *