przepisy

krem paprykowy- najlepszy przepis

Ok, ustaliliśmy już, że jest upał, jak i to, że właściwie jeść się nie chce. Ale papryka nie kosztuje teraz nawet czterech złotych za kilogram, więc krem paprykowy głupio byłoby pominąć. Uwielbiam krem z pieczonej papryki. Jest aromatyczny, pikantny, baja! Krem paprykowy robi się bardzo szybko. Ma niewiele składników, z wszystkimi z nich powinniście sobie poradzić. Fanom szybkiej kuchni i pikantnych potraw, ten przepis na krem paprykowy zrobi robotę. Zróbcie, będzie dobra szamka. Przysięgam na słońce 😉

Krem paprykowy

Składniki:

8 dużych papryk (mniej więcej 2 kilogramy)

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

woda (ok pół litra)

2 łyżki oleju

chili (pół łyżeczki)

zioła prowansalskie

sól

pieprz

opcjonalnie: sos pomidorowy 100 ml (wiecie, ten taki ze szklanej butli, który sprzedają w sklepie, choć najlepiej taki domowej roboty, przepis znajdziecie tu: sos pomidorowy

słonecznik łuskany – kilka łyżek wedle gustu

pieczywo na grzanki

troszkę masła do przesmarowania grzanek

Przepis:

Paprykę myjemy, kroimy, oczyszczamy z pestek.

Układamy na blaszce.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 140 stopni).

Pieczemy przez 15-20 minut (do miękkości).

Wyciągamy.

Czosnek i cebulę obieramy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Trzy ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Jeden ząbek zostawiamy do grzanek.

Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i czosnek.

Mieszamy aż się lekko zarumieni.

Dodajmy paprykę.

Smażymy, mieszamy.

Zalewamy wodą oraz sosem pomidorowym (jeśli się na niego zdecydowaliśmy)

Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i chili.

Blendujemy.

Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę więcej wody, jeśli jest zbyt rzadki, zostawiamy chwilę dłużej na gazie aż odparuje.

Dodatki:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.

Pieczywo kroimy “na grzanki”.

Brzegi pieczywa przecieramy czosnkiem.

Smarujemy masłem.

Grzanki wrzucamy na kilka minut do piekarnika (do momentu aż masło pięknie się roztopi, a pieczywo się zarumieni).

W tym samym czasie rozgrzewamy suchą patelnię.

Na patelnię wsypujemy słonecznik.

Skręcamy nieco palnik, tak, by słonecznik się rozgrzewał, a nie spalał.

Gdy słonecznik będzie zarumieniony, a przyjemny zapach unosił się będzie w powietrzu, zdejmujemy z kuchenki.

Na koniec:

Krem paprykowy nalewamy do miseczek.

Posypujemy słonecznikiem.

Podajemy z pieczywem czosnkowym.

Smacznego!

krem paprykowy

1 thought on “krem paprykowy- najlepszy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *