przepisy

makaron z krewetkami – przepis

No dobra. Po ostatnich, obiadowych postach pojawiło się tyle pytań o przepis na makaron z krewetkami, że postanowiłam Was dłużej nie męczyć i w końcu go wrzucić. Pełnoziarnisty makaron z krewetkami, cukinią i papryką to pyszna szamka, którą z pewnością się najecie. O dziwo makaron z krewetkami wyszedł dość tanio– kupiliśmy krewetki na promocji za 15 złotych, za cukinię zapłaciliśmy 50 groszy, paprykę 30 groszy, a makaron ok 2-3 złotych. Oczywiście latem taki makaron wychodzi taniej, bo papryka jest pięć-sześć razy tańsza niż zimą, o cukinii nie wspominając, ale lato w pełni, więc zachęcam Was, byście taki makaron z krewetkami sobie przygotowali.

Choć porcje na talerzach wyglądają na ogromne, to uwierzcie mi, że na moim talerzu nie było nawet 100 gramów makaronu (co nie zmienia to faktu, że byłam zapchana :)). Ten makaron z krewetkami jest dość lekki– zamiast tłustych sosów, macie odrobinę domowego sosu pomidorowego. Zamiast tłustych mięs jest kurczak. No i warzywa. Kiedy, jeśli nie teraz? Polecam na obiad i na kolację- również w drogę, bo nawet wrzucony do pudełka, idealnie sprawdzi się na zimno. WAŻNE! Jeśli pakujecie makaron z krewetkami na wynos, odczekajcie aż danie będzie zimne- inaczej zrobi się “paćka”, a krewetki zamienią się w rozgotowane i ohydne. Smaczności!

makaron z krewetkami

Porcja dla dwóch / trzech osób

Składniki:

krewetki tygrysie – 15 sztuk

makaron pełnoziarnisty 250 gramów

ajwar – dwie łyżki

cukinia – jedna, średniej wielkości

papryka czerwona średniej wielkości

sos pomidorowy – 50 ml (polecam ten – SOS POMIDOROWY domowej roboty)

łyżka soli

oregano

świeżo mielony pieprz

ząbek czosnku

dwie łyżki oliwy

makaron z krewetkami- przepis

  1. Krewetki obieramy, wrzucamy do czystej miski.
  2. Do krewetek dodajemy łyżkę ajwaru.
  3. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do krewetek.
  4. Mieszkamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  5. W międzyczasie myjemy warzywa.
  6. Paprykę i cukinię kroimy w drobną kosteczkę.
  7. Szykujemy duży garnek na makaron.
  8. Wlewamy wodę, dodajemy sól, gotujemy.
  9. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smażymy krewetki.
  10. Nie przeciągamy ich- mają być lekko różowo-pomarańczowe i jędrne niczym młode piersi.
  11. Krewetki ściągamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy warzywa.
  12. Skręcamy nieco ogień pod patelnią i smażymy warzywa aż będą lekko podsmażone.
  13. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy makaron, gotujemy al dente.
  14. Warzywa zostawiamy na najmniejszym ogniu.
  15. Makaron odcedzamy.
  16. Do makaronu dodajemy sos pomidorowy, podgrzewamy cały czas mieszając.
  17. Krewetki dodajemy do warzyw, mieszamy.
  18. Makaron nakładamy na talerze.
  19. Na wierzchu układamy warzywa z krewetkami.
  20. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i oregano.

Pssst! Fanom tłustszych dań polecam też przepis na makaron z krewetkami w sosie serowym

makaron z krewetkami

makaron z krewetkami

makaron z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *