przepisy, slider

sałatki na grilla – proste przepisy

Mam to szczęście, że jakieś dwie minuty od mojego domu jest wielka polana, na której koc i grill wyglądają wybornie. Samo mięcho to jednak mało, warzywka muszą być, więc i sałatki na grilla są u mnie w zestawie z mięskiem obowiązkowo. Teraz, kiedy świeże warzywa atakują tu i ówdzie, a nawet wszędzie, zrobienie sałatki na grilla jest banalnie proste. Ulubione warzywa, dobry sos, bakalie – wszystko czego dusza zapragnie, a co jedno to zdrowsze. Sałatki na grilla sprawdzą się do każdego, domowego obiadu, ale spójrzcie za okno- upał w pełni. Głupio byłoby nie skorzystać, prawda? Dziś więc sałatki na grilla – proste przepisy, które może wykonać dosłownie każdy, nawet, jeśli w kuchni ma więcej niż dwie lewe ręce.

sałatki na grilla – proste przepisy

sałatki na grilla - proste przepisy

Sałatki na grilla – sałatka z arbuzem i truskawkami

Składniki:
– arbuz – spory kawałek
– truskawki – 10 sztuk
– świeża mięta – kilka listków
– ser typu feta – 50 gramów
– świeżo mielony pieprz
– opcjonalnie: prażone orzechy włoskie
Przepis:
Truskawki obrać.
Miąższ arbuza wyciąć ze skóry.
Pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać.
Cały przepis znajdziecie tu: sałatka z arbuzem i fetą

sałatki na grilla - proste przepisy

Sałatki na grilla – sałatka z pomidorami, fetą i orzechami

Składniki:

pomidory koktajlowe 500 gramów
liście bazylii (jeden “marketowy” krzaczek)
ser feta 150 gramów
orzechy włoskie (dwie duże garści)
dobra oliwa
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Przepis:

1. Pomidory kroimy na pół.
2. Fetę kruszymy i posypujemy nią pomidory.
3. Liście bazylii rwiemy na mniejsze części.
4. Orzechy prażymy na suchej patelni*, tak długo aż w całej kuchni zaczniecie czuć ich przyjemny aromat.
5. Bazylię i orzechy dodajemy do pomidorów z serem, polewamy oliwą.
6. Całość posypujemy pieprzem.
*instrukcja obsługi dla tych, którzy nigdy niczego nie prażyli 😉 
– suchą patelnię kładziemy na palniku i podgrzewamy
– wsypujemy na nią orzechy
– zmniejszamy ogień
– co jakiś czas mieszamy
– prażymy aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią

Cały przepis znajdziecie tu: sałatka z pomidorami i fetą

sałatki na grilla - proste przepisy

Sałatki na grilla- sałatka z rukolą i granatem

Składniki:

rukola – dwie duże garści listków

pomidorki koktajlowe – 250 gramów

ser feta – 150 gramów

cebula czerwona – jedna średniej wielkości

pestki dyni – duża garść

granat – jeden duży

oliwa z oliwek – kilka łyżek

świeżo mielony pieprz – do woli

Przepis:
1. Granat kroimy na pół, wydłubujemy wszystkie pestki.
2. Cebulę kroimy w bardzo cienkie talarki.
3. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.
4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pestki dyni. Prażymy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pestki będą zarumienione i zaczną pachnieć, skręcamy ogień do zera.
5. Rukolę umieszczamy w misce.
6. Dokładamy pokruszoną fetę.
7. Polewamy oliwą z oliwek.
8. Dorzucamy pomidorki oraz cebulę.
9. Dodajemy pestki granatu. Mieszamy.
10. Posypujemy pestkami dyni, pieprzymy.

Cały przepis dostępny tu: sałatka z rukolą, pomidorami i granatem

Sałatki na grilla- sałatka z kaszą gryczaną i tofu

sałatki na grilla - proste przepisy

Składniki:

kasza gryczana 100 gramów

roszponka – dwie garści

suszone pomidory – 5 sztuk

tofu – 80 gramów

zielona papryka – pół lub jedna mała

oliwa z oliwek

daktyle – 3 sztuki

migdały – 10 sztuk

orzechy ziemne niesolone – kilka sztuk

pestki dyni – łyżeczka

świeżo mielony pieprz

Przepis:

Kaszę gryczaną gotujemy.
Odstawiamy, by nieco przestygła.
Suszone pomidory kroimy w paseczki.
Zieloną paprykę kroimy w małe kwadraciki (lub inne małe kawałeczki :)).
Przestygniętą kaszę zsypujemy do miski.
Dodajemy suszone pomidory i paprykę.
Tofu rozrywamy na kawałki, dodajemy do pozostałych składników.
Całość doprawiamy oliwą z oliwek i pieprzem.
Dodajemy wszystkie bakalie (daktyle, migdały, orzechy ziemne, pestki dyni). Mieszamy.
Na koniec dodajemy roszponkę.

Cały przepis tu: sałatka z kaszą gryczaną i tofu

Sałatki na grilla- sałatka z figami i szpinakiem

sałatki na grilla - proste przepisy

Składniki:

3 niewielkie pomidory
3 świeże figi
ser typu feta 130 gramów
płatki migdałów – spora garść
świeży szpinak – 4 garście listków
oliwa z oliwek
pieprz
opcjonalnie: świeże pieczywo
Przepis:
1. Pomidory myjemy, kroimy na niewielkie cząstki.
2. Migdały prażymy na patelni – na rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki i czekamy aż się zarumienią.
3. Ser kroimy, dodajemy.
4. Szpinak myjemy, dodajemy do pomidorów i sera.
5. Figi kroimy wzdłuż, dzielimy na 6 – 8 części, dodajemy.
6. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem.
7. Posypujemy uprażonymi migdałami.
8. Podajemy z pieczywem.

Cały przepis tu: sałatka z figami i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *