przepisy, slider

sos pomidorowy domowej roboty

Na rynku pomidory jakby za pół darmo, pachnące, smaczne, pełne aromatu, o którym za kilka tygodni nikt już pamiętać nie będzie. Ilekroć wychodzę z domu, podchodzę na ten targ, by kupić kolejne tony dojrzałych pomidorów. Przygotowuję sos pomidorowy domowej roboty, by na całą zimę wystarczyło mi szczęścia w tych małych słoiczkach. Sos pomidorowy domowej roboty jest idealny jako sos do makaronu, przecier do zupy pomidorowej, sos do pizzy– słowem: idealny do wszystkiego. Skorzystajcie i też zróbcie te przeciery, niech zimą przypominają Wam radość, jaką daje sierpniowe słońce, niech przypomną o szalonych wakacyjnych dniach lata. Pamiętajcie, że ten domowy sos pomidorowy zrobi Wam robotę zimą, gdy pomidory w sklepach będą kosztować dziesięć razy więcej, a jednocześnie będą mieć sto razy mniej smaku.

sos pomidorowy domowej roboty

sos pomidorowy domowej roboty

Składniki:

15 kilogramów dojrzałych pomidorów
70 gramów masła rozmarynowego z czosnkiem
kilka ząbków czosnku – cztery/pięć, chyba, że lubicie “mocniejsze” smaki
świeża bazylia – pęczek
suszone oregano
duża, biała cebula
sól
pieprz

 Przepis:

Pomidory myjemy i przekrawamy na pół.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy.
Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy tyle pomidorów ile się zmieści, zmniejszamy ogień i smażymy / dusimy do momentu, gdy się rozpadną.
Gdy pomidory będą gotowe, przekładamy do dużego garnka.
To samo robimy z każdą kolejną partią pomidorów.
Czynność tę powtarzamy do momentu, gdy wszystkie pomidory będą “gotowe”.
Gdy wszystkie pomidory znajdą się w garnku, przekładamy garnek na gaz i dusimy je kilka minut.
Całość doprawiamy, mieszamy i odstawiamy aż przestygnie. Blendujemy.
Gotowy sos możemy poprzekładać do słoików i zawekować lub też dorzucić do niego makaron i zrobić dobry, rodzinny obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *