przepisy, slider

suszone pomidory domowej roboty

Ok, przyszła ciepła, sierpniowa sobota, a wraz z nią czas na suszone pomidory domowej roboty. Byliście w ostatnich dniach na jakimś straganie? Ceny świeżych pomidorów są teraz dziesięć razy mniejsze niż zimą. Ich cena jest zresztą nieadekwatna do smaku, bowiem właśnie teraz, w tych upalnych, letnich tygodniach pomidory są najsmaczniejsze. Już za kilka długich dni zaczną gubić swój aromat, a proces ten będzie trwać tak długo, aż zimą stracą go w pełni. Zimą, cóż. Będą okropne. Kto kupował pomidory zimą, ten wie- pomidory zimą są twarde i nie mają smaku. Głupio byłoby więc nie pomyśleć teraz o zimowych wieczorach. Wiem, że pod każdym przepisem w internecie czytacie te same głupoty, ale naprawdę uwierzcie mi na słowo, że te suszone pomidory domowej roboty są p r z e p y s z n e.

Suszone pomidory można przygotować na kilka sposobów; suszyć na słońcu, w suszarce i w piekarniku. Ten trzeci pomysł Wam odradzam- trzeba być bardzo czujnym, a i tak często, gęsto coś tam się za bardzo wysuszy. Osobiście polecam suszone pomidory na słońcu oraz suszone pomidory z suszarki. Takie suszarki do warzyw są naprawdę tanie i jeśli np zbieracie grzyby, z pewnością Wam się przydadzą. Suszarka jest też o tyle wygodna, że można ją spokojnie na kilka godzin pozostawić włączoną i iść na randkę lub choćby do pracy. Bez względu na to, jaki sposób suszenia wybierzecie, aromat pomidorów będzie rozchodził się po całym domu, a otwarte zimą słoiczki z suszonymi pomidorami, przypomną o cudownych letnich upałach.

suszone pomidory domowej roboty

suszone pomidory domowej roboty

Składniki:
podłużne pomidory – w ilości zależnej od potrzeb
gałązki świeżego rozmarynu
oliwa / olej rzepakowy
główka czosnku
kapary
suszone: bazylia i oregano

Przygotowanie:

  • Podłużne pomidory kroimy wzdłuż na cztery części (na pół i ponownie na pół).
  • Układamy gęsto w suszarce do warzyw. Pozostawiamy włączoną tak długo, aż pomidory będą lekko przyschnięte (przyschnięty nie jest synonimem zaschnięty :)). W moim przypadku było to ok 14 godzin.
  • Istnieje też druga, lepsza możliwość. Pomidory wykładamy na blachach i wystawiamy na balkonie, lub na trawie, jeśli mamy np ogródek.
  • Do wyparzonych słoików wkładamy pomidory, ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu, suszone oregano, bazylię i kilka kaparów. Całość powinna zajmować 4/5 słoika.
  • Zalewamy oliwą lub olejem (ja użyłam oleju rzepakowego). Zamykamy.
  • Dno dużego garnka wykładamy czystą ściereczką i ustawiamy na niej zamknięte słoiki z pomidorami.
  • Zalewamy ciepłą wodą do wysokości 7/8 słoika i gotujemy ok 35-45 minut, aż słoiki się zassą.

suszone pomidory domowej roboty

Jeśli lubicie przetwory z pomidorów, polecam Wam też sos pomidorowy domowej roboty. Idealnie sprawdzi się do pizzy czy makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *