przepisy, slider

bruschetta- najprostszy przepis

Bruschetta o chyba najczęściej przewijająca się przekąska we wszystkich polskich knajpach, choć chyba nikt nie ma wątpliwości, że bruschetta do polskich dań nie należy. Dobra bruschetta to dobre składniki, nic skomplikowanego- soczyste pomidory, porządna oliwa, czosnek dający solidny aromat, świeża bazylia, dobre pieczywo, sól i pieprz. Przekąska ta jest raczej szybka w przygotowaniu i lubiana przez każdego. Jest idealna na imprezę, gdy nie chcesz setny raz podawać chipsów, ale i na śniadanie, zjadane w spokoju na balkonie.

bruschetta przepis

Bruschetta- składniki:

  • kilka kromek pieczywa (w zdrowszej wersji zrezygnujcie tej pszennej buły i zamieńcie ją np porządnym chlebem na zakwasie :))
  • dojrzałe pomidory – dwa duże
  • duży ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa dobrej jakości (ja użyłam aromatyzowanej)
  • sól (troszeczkę)
  • świeżo mielony pieprz czarny

bruschetta przepis

Bruschetta- najprostszy przepis krok po kroku:

1. Ząbek czosnku kroimy na pół.

2. Pieczywo kroimy na kromki. Mocno nacieramy czosnkiem.

3. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

4. Pieczywo wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumieni.

5. Pomidory kroimy w grubą kostkę.

6. Pomidory polewamy oliwą.

7. Bazylię siekamy lub rwiemy, dodajemy do pomidorów.

8. Pomidory doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

9. Pomidory układamy na ciepłym pieczywie. Można do tego użyć na przykład łyżki.

10. Pieczywo ponownie polewamy oliwą.

11. Zjadamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *