Insulinooporność wymusza na mnie kreatywność w kuchni. Kombinuję, sprawdzam indeks glikemiczny i szukam takich dań, które mnie podleczą lub po prostu mi nie zaszkodzą. Nie potrafię póki co zrezygnować ze wszystkiego, co słodkie, więc deser z quinoa i owocami jest dla mnie niczym wybawienie. Deser z qunioa i owocami to nic innego jak komosa ryżowa z jabłkami i świeżymi figami – idealny, jesienny deser. Quinoa ma niski indeks glikemiczny (35) i jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo deser ten najzwyczajniej w świecie pozwala się najeść- będzie więc dobrym zamiennikiem dla słodkich przekąsek na drugie śniadanie.
deser z quinoa i owocami
Składniki:
- 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- 1/3 dużego jabłka lub 1/2 mniejszego
- 1/2 dużej, świeżej figi
- pestki dyni – łyżka / dwie
- wiórki kokosowe – łyżeczka
- cynamon – ja sypię na oko, ale myślę, że będzie to mniej więcej łyżeczka
Deser z quinoa i owocami – przepis
- Jabłka myjemy, kroimy w drobną kostkę.
- Posypujemy cynamonem.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
- Jabłka wrzucamy do piekarnika na czas gotowania komosy.
- Komosę ryżową zalewamy zimną wodą. Jeśli uszykowaliśmy 1/3 szklanki quinoa, zalewamy 1/2 szklanki wody.
- Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje. WAŻNE: co jakiś czas mieszamy komosę, a gdy woda odparuje, zakręcamy gaz i jeszcze przez chwilę trzymamy komosę w garnku.
- Pestki dyni lekko prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
- Ugotowaną komosę zrzucamy do miseczki, dodajemy uprażone w piekarniku jabłka.
- Całość mieszamy.
- Dodajemy łyżeczkę wiórków kokosowych, ponownie mieszamy.
- Posypujemy łyżką pestek dyni.
- Figę kroimy w plastry, układamy na komosie ryżowej.
- Smacznego!
Ale smacznie wygląda <3
Aż chce się jeść takie jedzono :d
Na pewno wypróbuję przepis. Zapowiada się świetnie zwłaszcza że nadal trwa sezon na figi. Zapraszam również do siebie po smaczne przepisy 🙂 https://www.facebook.com/fitkobiecosc/?ref=settings