fit słodycze, przepisy, slider

deser z quinoa i owocami – przepis

Insulinooporność wymusza na mnie kreatywność w kuchni. Kombinuję, sprawdzam indeks glikemiczny i szukam takich dań, które mnie podleczą lub po prostu mi nie zaszkodzą. Nie potrafię póki co zrezygnować ze wszystkiego, co słodkie, więc deser z quinoa i owocami jest dla mnie niczym wybawienie. Deser z qunioa i owocami to nic innego jak komosa ryżowa z jabłkami i świeżymi figami – idealny, jesienny deser. Quinoa ma niski indeks glikemiczny (35) i jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo deser ten najzwyczajniej w świecie pozwala się najeść- będzie więc dobrym zamiennikiem dla słodkich przekąsek na drugie śniadanie.

deser z quinoa i owocami

Składniki:

  • 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
  • 1/3 dużego jabłka lub 1/2 mniejszego
  • 1/2 dużej, świeżej figi
  • pestki dyni – łyżka / dwie
  • wiórki kokosowe – łyżeczka
  • cynamon – ja sypię na oko, ale myślę, że będzie to mniej więcej łyżeczka

deser z quinoa i owocami

Deser z quinoa i owocami – przepis

  1. Jabłka myjemy, kroimy w drobną kostkę.
  2. Posypujemy cynamonem.
  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
  5. Jabłka wrzucamy do piekarnika na czas gotowania komosy.
  6. Komosę ryżową zalewamy zimną wodą. Jeśli uszykowaliśmy 1/3 szklanki quinoa, zalewamy 1/2 szklanki wody.
  7. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje. WAŻNE: co jakiś czas mieszamy komosę, a gdy woda odparuje, zakręcamy gaz i jeszcze przez chwilę trzymamy komosę w garnku.
  8. Pestki dyni lekko prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
  9. Ugotowaną komosę zrzucamy do miseczki, dodajemy uprażone w piekarniku jabłka.
  10. Całość mieszamy.
  11. Dodajemy łyżeczkę wiórków kokosowych, ponownie mieszamy.
  12. Posypujemy łyżką pestek dyni.
  13. Figę kroimy w plastry, układamy na komosie ryżowej.
  14. Smacznego!

deser z quinoa i owocami

deser z quinoa i owocami

1 thought on “deser z quinoa i owocami – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *