przepisy, slider

kompot śliwkowy z wanilią

Przetwory na zimę zrobione? Nie? No to szybciutko nadrabiamy. Pora na pyszny kompot śliwkowy z wanilią. Kompot ze śliwek to jeden z topów w mojej kuchni. Zimą przypomina sierpniowe słońce i wygrzewanko… o ile uchowa się do zimy, bo przyznaję, że u mnie nie jest z tym lekko. Kompot śliwkowy jest słodki “w sam raz”, ani za bardzo, ani za mało, ale jeśli wolicie bardziej wytrawne smaki, możecie dodać do każdego słoika mniej cukru. Dzięki temu kompot śliwkowy będzie bardziej kwaskowaty. Jeśli chcecie spróbować również innych przepisów na śliwki, sprawdźcie przepis na powidła śliwkowe z czekoladą, koktajl śliwkowy, lub kruchą, pyszną tartę ze śliwkami.

kompot śliwkowy z wanilią

Składniki:
dojrzałe śliwki- dowolna ilość
cukier- po trzy łyżki na słoik śliwek
laska wanilii – jedna sztuka na cztery słoiki
woda- do uzupełnienia (w zależności od ilości słoików)

Przepis:

  1. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół.
  2. Pestki usuwamy, wyrzucamy do śmietnika.
  3. Śliwki układamy w słoiku do wysokości 3/4 czystego i wyparzonego słoika.
  4. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i z pomocą noża wydłubujemy z niej środek.
  5. Wanilię dodajemy do słoika- w przypadku dużego słoja, zawartość możemy podzielić na pół i dodać po jednej połówce na słoik. W przypadku mniejszych, standardowych słoików (ok 500 litra), dodajemy po 1/4 wanilii.
  6. Do słoika (500ml) wsypujemy trzy płaskie łyżki cukru.
  7. Słoiki zalewamy wodą.
  8. Słoiki szczelnie zamykamy i wekujemy.

kompot śliwkowy

kompot śliwkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *