Uwielbiam nowości w kuchni; naleśnikarka, nowy ekspres, wyciskarki, sokowirówki, blenderki, grille. Lista wydaje się nie mieć końca, ale ilość szafek mówi: testuj dalej. I ja, cóż, za każdym razem… testuję. Przyszła pora na coś, o czym wcześniej nie słyszałam, a co od razu po przeczytaniu specyfiki chciałam mieć. Coś, co potrafi dodać lekkości każdej pani domu. Proszę Państwa, tadaaaaaam! Nowym gościem mojej kuchni jest frytkownica beztłuszczowa Severin! Dziś więc niemożliwe staje się możliwe i oto przed Wami pyszniuchna, zdrowiutka fit sałatka z frytkownicy beztłuszczowej.
Jak działa frytkownica beztłuszczowa Severin?
Frytkownica beztłuszczowa działa podobnie jak piekarnik konwekcyjny. Frytkownica beztłuszczowa “działa” gorącym powietrzem, a nie smażeniem w oleju. Do smażenia we frytkownicy nie używamy głębokiego tłuszczu, dzięki czemu nasza kuchnia jest zdrowsza, a dania lekkie. Możemy dodać nieco oliwy, ale robimy to dla podbicia smaku, a nie, dla topienia jedzenia w milionach niezdrowych kalorii. Dodatkowym plusem frytkownicy Severin jest fakt, że nie pozostawia smrodu w całej kuchni. Frytkownica beztłuszczowa jest szybka do umycia. Teoretycznie sama nazwa – frytkownica beztłuszczowa dość jasno określa co można w niej przyrządzić. Tak naprawdę jednak frytkownica beztłuszczowa sprawdzi się również do przyrządzania innych dań, jak zapiekanej owsianki, czy pieczonych warzyw lub mięsa.
Dla kogo jest frytkownica beztłuszczowa?
Przede wszystkim dla tych, którzy chcą nieco odchudzić swoją dietę.
Niespodzianka; specjalnie dla Was marka Severin przygotowała zniżkę. Tylko do 20 grudnia kupując TUTAJ, frytkownica beztłuszczowa Severin tańsza o 10% na hasło bazyliowymus.
nie tylko frytki, czyli fit sałatka z komosą ryżową
– prosty przepis na witaminową bombę
Składniki:
ugotowany duży burak – jedna sztuka
świeży jarmuż – trzy duży garści
ser kozi – 80 gramów
orzechy włoskie – garść
twarda gruszka – połówka
świeżo mielony pieprz – do smaku
oliwa aromatyzowana – do smaku (ja wybrałam ostrą)
Potrzebny sprzęt to frytkownica beztłuszczowa, patelnia do uprażenia orzechów.
Przepis:
1. Buraka kroimy w paski, zupełnie tak, jak ziemniaki “na frytki” lub w grubą kostkę.
2. Jarmuż myjemy, wsypujemy do miski. Skrapiamy łyżką oliwy, mieszamy.
3. Jarmuż wsypujemy do “kabiny” 😉 frytkownicy beztłuszczowej.
4. Gdy frytkownica beztłuszczowa jest już “zapakowana”, ustawiamy temperaturę 80 stopni, czas 6 minut, włączamy.
5. W między czasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni – wsypujemy orzechy prażone na ciepłą patelnię, skręcamy gaz i prażymy, co chwilę mieszając, do momentu aż się zarumienią.
6. Gdy jarmuż jest gotowy, wysypujemy go na talerz.
7. We frytkownicy beztłuszczowej umieszczamy buraki, ustawiamy temperaturę 80 stopni, czas 8 minut, włączamy.
8. Gruszkę myjemy, kroimy w drobne plasterki. Układamy na jarmużu.
9. Dodajemy poszarpany ser kozi.
10. Gotowe buraki dodajemy do sałatki.
11. Całość posypujemy orzechami włoskimi i doprawiamy pieprzem.