przepisy, slider

proste przepisy na zupy – krem

Były fit słodycze, pobudzające koktajle z kawą, zdrowe sałatki… pora na proste przepisy na zupy – krem. Tak, tak, zima hula aż (nie)miło, więc ogrzać się trzeba. Z drugiej jednak strony… komu by się chciało teraz stać przy kuchence, kiedy to można poleżeć pod ciepłym kocykiem, odpalić sobie serial i udawać, że zapadło się w zimowy sen? Ja oczywiście znalazłam na to sposób i tak oto przed Wami – najszybsze na świecie, błyskawiczne, proste przepisy na zupy – krem. 

Krem z papryki, krem z dyni z mlekiem kokosowym, a może z groszku z pistacjowym pesto? Nie wiem który będzie tym, po który sięgniesz, ale wiem, że przygotowanie każdego z nich, zajmie Ci mniej czasu, niż niejednej kobiecie makijaż.

błyskawiczne, proste

przepisy na zupy – krem

 

krem paprykowy

  1. Krem z papryki

Składniki:

  • 8 dużych papryk (mniej więcej 2 kilogramy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • woda (ok pół litra)
  • 2 łyżki oleju
  • chili (pół łyżeczki)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: sos pomidorowy 100 ml (wiecie, ten taki ze szklanej butli, który sprzedają w sklepie, choć najlepiej taki domowej roboty, przepis znajdziecie tu: sos pomidorowy
  • słonecznik łuskany – kilka łyżek wedle gustu
  • pieczywo na grzanki
  • troszkę masła do przesmarowania grzanek

Przepis:

  • Paprykę myjemy, kroimy, oczyszczamy z pestek.
  • Układamy na blaszce.
  • Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 140 stopni).
  • Pieczemy przez 15-20 minut (do miękkości).
  • Wyciągamy.
  • Czosnek i cebulę obieramy.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Trzy ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Jeden ząbek zostawiamy do grzanek.
  • Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i czosnek.
  • Mieszamy aż się lekko zarumieni.
  • Dodajmy paprykę.
  • Smażymy, mieszamy.
  • Zalewamy wodą oraz sosem pomidorowym (jeśli się na niego zdecydowaliśmy)
  • Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i chili.
  • Blendujemy.
  • Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajemy trochę więcej wody, jeśli jest zbyt rzadki, zostawiamy chwilę dłużej na gazie aż odparuje.

Cały przepis tutaj: KREM PAPRYKOWY

Krem z groszku z pistacjowym pesto

2. Krem z groszku z pistacjowym pesto

Składniki:
  • 500 gramów groszku
  • szklanka bulionu drobiowego (jest wystarczająco delikatny by nie zabić smaku groszku)
  • trzy łyżki mleka
  • garść startego parmezanu
  • łyżka pistacjowego pesto
  • garść płatków migdałowych
  • pieprz
Przepis:
  • Groszek wsypujemy do garnka podgrzewamy.
  • Gdy będzie gorący, zalewamy bulionem, gotujemy.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy pesto i parmezan.
  • Dodajemy mleko, pieprzymy – nie dodajemy soli, pesto jest wystarczająco słone.
  • Całość miksujemy i podgrzewamy jeszcze chwilę.
  • Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
  • Gdy będą rumiane, dodajemy do kremu.
  • Opcjonalnie: krem możemy również posypać startym parmezanem.

Cały przepis tu: KREM Z GROSZKU z pistacjowym pesto

 

3. Krem cebulowy

Składniki:
  • 2 kilogramy cebuli
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • białe wino półwytrawne – 100 mililitrów
  • czosnek – ząbek
  • tymianek
  • pieprz czarny
  • sól
  • ser grana padano – trochę do starcia
  • olej do smażenia – kapkę
  • masło do smażenia – łyżka
  • przegotowana woda – litr
Przepis:
1. Wywar gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
3. Czosnek obieramy.
4. W dużym garnku ( lub na patelni, jeśli nie macie dużego gara ), rozgrzewamy oliwę z masłem.
5. Dodajemy ząbek czosnku oraz kolejne partie cebuli.
6. Podsmażamy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
7. Cebulę smażymy tak długo aż będzie mocno brązowa.
8. Jeśli nie zmieściliście całej cebuli na raz, zrzućcie część do naczynia i podsmażcie następną partię ( nie musicie dodawać kolejny raz tłuszczu, ten na patelni / w garze, na pewno wystarczy ).
9. Gdy cała cebula jest już przesmażona, zrzućcie ją do garnka i lekko skręćcie ogień.
10. Całość zalewamy winem oraz wywarem mięsnym.
11. Dodajemy przegotowaną wodę, doprawiamy mocno pieprzem i tymiankiem, dodajemy sól.
12. Gotujemy ok 15 – 20 minut na małym ogniu.
13. Ściągamy zupę z ognia, blendujemy.
14. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy jeszcze wody przegotowanej i ponownie gotujemy.
15. Ser ścieramy, dodajemy na wierzch do nalanego wcześniej kremu.

Cały przepis tu: KREM CEBULOWY

 

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

4. Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Składniki:
  • 200 ml delikatnego wywaru drobiowego
  • 3 puszki kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
  • ostra papryka
  • kardamon (odrobinę)
  • białe pieczywo na grzanki
Przepis:
  • Kukurydzę zrzucamy do garnka, zalewamy wywarem.
  • Dodajemy mleko kokosowe, gotujemy na małym ogniu.
  • Blendujemy, odstawiamy z powrotem na gaz.
  • Ścieramy imbir prosto do kremu (NIE obieramy go ze skórki).
  • Doprawiamy papryką i kardamonem.
  • Ponownie blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • Pieczywo kroimy w drobną kostkę.
  • Na suchą patelnię wrzucamy chleb i trzymamy tak długo aż się zarumieni.
  • Krem nalewamy do kubeczka, dodajemy grzanki.

Cały przepis tu: KREM Z KUKURYDZY z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

5. Krem z dyni

Składniki:

  • średniej wielkości dynia ( ok 2 kilogramów, chyba że macie problem z dokładnym odkrawaniem skóry- wtedy ok 3 kg 🙂 )
  •  mleko kokosowe ( 400 ml )
  •  kawałek świeżego imbiru
  • cebula
  • woda przegotowana (200ml) lub lekki wywar drobiowy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • dodatkowo: grzanki, masło
Przepis:
1. Dynię dokładnie obieramy ze skórki, oczyszczamy jej środek z pestek.
2. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki
3. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle.
4. Dodajemy starty imbir, pokrojoną dynię.
5. Podsmażamy przez mniej więcej 3 minuty, cały czas mieszając.
6. Zalewamy przegotowaną wodą ( lub wywarem ) i dusimy przez kolejne 5 minut.
7. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
8. Doprawiamy i gotujemy kolejne 15 minut.
9. Na suchej patelni podgrzewamy grzanki.
10. Ugotowaną zupę “blendujemy” do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
11. Rozlewamy do miseczek, doprawiamy ponownie pieprzem.
12. Na wierzchu układamy grzanki i zabieramy się do jedzenia.
13. Smacznego i dużo zdrowia w te chłody Misiaki!

Cały przepis tu: KREM Z DYNI z mlekiem kokosowym

krem z batatów

6. Krem z batatów z masłem orzechowym

Składniki:

– dwa sporej wielkości bataty
– mleko kokosowe w puszce – 400 ml
– woda przegotowana 250 ml
– duża łyżka masła orzechowego
– duża cebula żółta
– świeży imbir (kawałek wielkości jednego centymetra)
– obrany ząbek czosnku
– łyżeczka ostrej papryki w proszku
– pieprz czarny do smaku
– pół łyżeczki soli himalajskiej
– olej kokosowy do podsmażenia cebuli – mniej więcej łyżka

Przepis:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Bataty myjemy, obieramy ze skóry, oraz kroimy na mniejsze kawałki (ok centymetra).
3. W garnku (na małym ogniu) rozgrzewamy olej kokosowy.
4. Dodajemy cebulę, mieszamy.
5. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone bataty.
6. Smażymy mniej więcej trzy minuty, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło.
7. Zalewamy przegotowaną wodą i jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy, zmniejszamy ogień.

8. Imbir ścieramy ( razem ze skórką! ), dodajemy do wody.
9. Wyciskamy ząbek czosnku, dorzucamy do garnka.
10. Całość zalewamy mlekiem kokosowym.
11. Dodajemy masło orzechowe, ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz czarny i gotujemy około 10 minut.
12. Całość ściągamy z gazu, przekładamy do wysokiego naczynia (prawdopodobnie nie zmieści Wam się całość na raz), miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
13. Powstały krem zlewamy do garnka, odstawiamy na godzinę, aby smaki mogły “się przegryźć”.
14. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy wody, mieszamy i podgrzewamy.
15. Opcjonalnie: dodajemy grzanki czosnkowe, dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.

Cały przepis tu: krem z batatów z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *