przepisy, slider

naleśniki z mascarpone i malinami

Ręka w górę kto lubi naleśniki… Dokładnie. Już sobie wyobrażam jak nieśmiało podnosisz swoją łapkę. Naleśniki są pewnym fenomenem- lubi je każdy. W przedszkolu większość czekała na TEN wymarzony obiad. W późniejszych latach, wielu fanów kuchni (czyżby czytał to właśnie jeden z nich? :)) zaczynało swoje kulinarne podboje właśnie od zrobienia naleśników. U mnie nie było inaczej. Pierwszym daniem, które przygotowałam rodzicom w ramach niespodzianki były właśnie naleśniki. Przepis “na oko” podała mi babcia, ja zapamiętałam go “jako tako” i koniec końców, do zrobienia naleśników użyłam… jednej łyżki mąki. Cóż, nie muszę chyba dodawać, że nie wyszły. Na szczęście z pracy wróciła mama, dosypała mąki i wyszły niczym złoto. A jak już o złocie mówimy, to dziś specjalnie dla Was moi mili, najlepsze z najlepszych naleśniki z mascarpone i malinami.

naleśniki z mascarpone i malinami

naleśniki z mascarpone i malinami – składniki:

Ciasto:
mąka – 250 gramów
mleko – 150 ml
jajka – dwa, rozmiar M
szczypta soli
Nadzienie:
mascarpone – 100 gramów
świeże maliny – pół kubeczka czyli jakieś 100 gramów
cukier puder – 1,5 płaskiej łyżki
gęsta, słodka śmietana – 2 łyżki
naleśniki z mascarpone i malinami

naleśniki z mascarpone i malinami – przepis:

1. Umyte jajka rozbijamy i rozbełtujemy w dużej misce.
2. Dodajemy mleko, mieszamy (można użyć miksera, choć równie dobrze sprawdzi się widelec).
3. Dodajemy mąkę i szczyptę soli, ponownie mieszamy.
4. Połączona masa ma być gęsta, lecz lekko płynna. Jeśli więc jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze szczyptę mąki, a jeśli zbyt gęsta, kapkę mleka.
5. Na rozgrzanej patelni wylewamy warstwę ciasta i rozlewamy ją po całej patelni, do uzyskania cienkiego placuszka.
6. Smażymy po minucie-półtorej z każdej strony na mniejszym ogniu.
7. W osobnej misce łączymy mascarpone, śmietanę i cukier puder.
8. Na gotowych naleśnikach wykładamy słodką masę, a na niej świeże maliny, całość zawijamy.
9. Jeżeli lubimy połączenie kokosa z malinami, posypujemy wiórkami kokosowymi.

UWAGI: naleśniki smażymy na patelni teflonowej, na minimalnej ilości oleju, można użyć kokosowego, a resztę tłuszczu, zgarnąć z patelni papierowym ręcznikiem. NIE używamy tłuszczu jeżeli smażymy na naleśnikarce.

naleśniki z mascarpone i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *